La campanya electoral del 14-F ha aterrat aquest dimecres, de ple, a Madrid. Ha estat durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, on s’ha pogut presenciar un dur enfrontament entre el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, i el president espanyol, Pedro Sánchez. El republicà ha denunciat que el govern espanyol hagi maniobrat “en coalició” amb el TSJC per a “prioritzar els vots per sobre de les vides”. El dirigent socialista ha acusat el conjunt de l’independentisme d’oferir “més del mateix” per als pròxims quatre anys. Per això, ha demanat el vot per Salvador Illa per a “passar pàgina” del procés. De res no ha servit el compromís arrencat de reactivar la taula de diàleg.

La pregunta de Rufián a Sánchez ha estat curta i al peu: “Per què considera oportú canviar el ministre de Sanitat en el pitjor moment de la tercera onada?”. La resposta del president espanyol, també en forma de pregunta: “Els molesta més que deixi de ser ministre de Sanitat o que sigui candidat a la presidència de Catalunya?”. En aquest sentit, Sánchez ha defensat que Salvador Illa és “un gran candidat a la Generalitat que farà front a la pitjor emergència sanitària, econòmica i social”. En canvi, ha contraposat, “l’únic que pot oferir l’independentisme és més del mateix del que han patit els catalans aquests quatre anys”.

Davant d’això, el portaveu d’ERC al Congrés ha atacat amb duresa. “Ens pregunta què ens molesta. Ens molesta que prioritzen els vots per sobre de les vides”, ha respost Gabriel Rufián. En aquest sentit, li ha recordat que l’ajornament electoral no va ser una decisió política, sinó sanitària, i que hi van estar d’acord tots els grups parlamentaris “excepte vostès”, el PSC. “I el TSJC els va donar la raó. El pròxim cop presentin-se en coalició”, li ha etzibat el portaveu republicà. I ha acabat amb un avís a navegants: “Potser els seus jutges han convocat les eleccions, però els catalans decidiran qui les guanya. Vostès no convertiran la Generalitat en un despatx de La Moncloa”.

Davant d’aquestes acusacions, el president del govern espanyol s’ha desentès de la decisió del TSJC. Ha atribuït la responsabilitat al Govern de Junts i ERC, que no va investir cap president després de la inhabilitació de Quim Torra. “La responsabilitat és seva, de cap altre grup parlamentari”, ha afegit. I ha conclòs: “El senyor Illa no se’n va de vacances; el senyor Illa torna a Catalunya”.

Abascal “més responsable” que Casado

La setmana passada, el govern espanyol va haver de salvar el decret que regula els fons europeus gràcies a l’abstenció de Vox. Aquesta circumstància no ha estat aprofitada només per l’oposició, sinó fins i tot pel mateix Pedro Sánchez. Ho ha fet, primer, en resposta a Pablo Casado: “És vostè tan aparentment moderat que fins i tot el senyor Abascal li està donant lliçons de responsabilitat amb el país”. I ho ha reiterat, després, en resposta al mateix líder de Vox: “Demostra vostè més responsabilitat i sentit d’estat que el cap de l’oposició”.