Les eleccions del 14-F no són una batalla entre independentista. És un duel entre l'independentisme i Salvador Illa, o més concretament entre Pere Aragonès i Salvador Illa. Almenys aquesta és la premissa que volen vendre des d'ERC, que avisen que, en cas contrari, "regalaran el present i el futur al PSC". D'aquesta manera, Gabriel Rufián ha evitat entrar a valorar les declaracions de Laura Borràs, candidata de Junts, després de dir que Oriol Junqueras estava condemnat per "corrupció". Tot plegat, el mateix dia que el CIS ha publicat una enquesta exprés inèdita que continua inflant l'anomenat efecte Illa i l'allunya tant d'ERC com de Junts.

En roda de premsa des del Congrés aquest dijous, tot just després de la publicació del sondeig, ha defugit les paraules de Laura Borràs. En aquest sentit, el portaveu d'ERC a Madrid ha argumentat que ells confronten amb ERC, no amb Junts per Catalunya: "Nosaltres competim com a líders de l'independentisme contra els líders de l'unionisme". I ha insistit en aquesta idea: "Hem de confrontar amb Illa perquè estem responsabilitzats a liderar aquest bloc contra l'altre. La resta, sobra". Amb la seva habitual ironia, ha desitjat "tota la sort del món" a "les famílies convergents", a "Convergència, Divergència o com es diguin".

També ha estat preguntat per la confessió de Luis Bárcenas sobre el finançament il·legal del PP durant tres dècades amb el coneixement de l'expresident Mariano Rajoy. I Gabriel Rufián hi ha implicat, també, l'actual direcció de Gènova, perquè "Casado ja es passejava pels passadissos de les institucions amb tota aquella gent". Tot plegat mentre la comissió d'investigació de la Kitchen continua avançant al Congrés, per on passarà, si res no ho impedeix, l'excomissari José Manuel Villarejo.

El CIS infla Illa

Segons el baròmetre exprés i inèdit del CIS publicat avui, es mantindria el lideratge de Salvador Illa. Sempre segons aquest sondeig, el PSC guanyaria amb solvència les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Li dona una estimació del 23,7% dels vots, pràcticament idèntica a la de fa dues setmanes, però una forquilla d'entre el 22% i el 26%. El segon classificat seria Esquerra Republicana de Catalunya, amb una intenció del 19,9% (set dècimes menys), amb una forquilla d'entre el 19% i el 21%, sempre per sota dels socialistes. I el bronze seria per a Junts per Catalunya, amb una intenció del 14,6% (gairebé dos punts més), i un ventall d'entre el 13% i el 18%, també sempre per sota dels republicans.