Han estat candidats però no han arribat ni a l’inici de la campanya de les eleccions municipals del 28-M. I no només és el cas de l’activista badaloní Marcel Vivet. La CUP ha denunciat aquest dimarts el “racisme institucional” i el “masclisme” de la Junta Electoral, que ha invalidat fins a vuit candidatures “conformades per persones d’origen migrant o amb menys d’un 40% d’homes”. Se n’han vist afectades les llistes dels anticapitalistes a Rubí, Santa Coloma de Farners, Súria, Moià, La Selva del Camp i Valls.

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

El primer a rebre el veto, la setmana passada, va ser Mohammed Barrouhou, que era el número 34 d'Alternativa d'Unitat Popular (AUP), la confluència dels cupaires a Rubí. El seu nom va ser impugnat per la junta electoral, perquè en comptes de tenir DNI té NIE. Ho han denunciat des d'AUP: "El sufragi universal suposa el dret a votar i a ser votada. És a dir, també a ser representant de la ciutadania. Però la universalitat és, avui, aquí, un concepte fals: persones com en Mohammed són rebutjades per la Junta electoral: no perquè visquin fora de Rubí, per exemple, o perquè no el coneguin ni el trepitgin. La Junta accepta llistes sense arrelament a Rubí, però exclou el nostre número 34".

Però no ha estat l’únic que ha estat impugnat per aquesta situació. Les juntes electorals de zona també han declarat inelegibles Mohamed El Jelaly (CUP Santa Coloma de Farners), que ja va enfrontar-se a aquesta situació ara fa quatre anys, i Baba Gaye Sylla, que era la número vuit de la candidatura de Fem Poble Súria. També va ser impugnada la candidatura de Camila Muñoz a Blanes, malgrat tenir nacionalitat xilena, país que té conveni amb l’Estat espanyol. Aquest mateix dimarts, s’ha acceptat el recurs dels cupaires i podrà ser candidata.

En aquest context d'impugnacions de llistes, des de la CUP posen damunt la taula la necessitat d'aprovar la iniciativa legislativa popular (ILP) Regularització Ja. Els anticapitalistes ho veuen com "un pas més per garantir els drets de les persones migrants". També exigeixen abolir la llei d’estrangeria i reconèixer el dret al padró, "entès com el dret als drets".

Masclisme

Però la CUP no només denuncia “racisme institucional” de la CUP, sinó també masclisme. En aquest sentit, els anticapitalistes critiquen que la Junta Electoral ha impugnat les candidatures a Moià, La Selva del Camp i Valls. El motiu: no arribar al mínim d’homes que obliga la llei. Consideren “totalment absurd” penalitzar una llista que superi el 60% de dones perquè la llei busca precisament “pal·liar la infrarepresentació de les dones a les llistes electorals”.

 

Foto principal: Mohammed Barrouhou era el número 34 d'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) a Rubí