Què passarà a les eleccions municipals a Santa Coloma de Gramenet? Sara Muñoz, redactora de La República, ens ho explica. 

Com és Santa Coloma de Gramenet?

Santa Coloma de Gramenet és un municipi del Barcelonès, a la riba esquerra del riu Besòs, de 118.000 habitants. Durant el segle XIX a Santa Coloma, com a altres municipis propers a Barcelona, s'hi instal·len un bon nombre de segones residències de gent adinerada. Aquest model canvia en el primer terç del segle XX quan l’Empresa Nacional de Tierras va començar a adquirir terrenys i a fer-hi parcel·les per urbanitzar-los. Aquest fet va provocar l’arribada d’un nou poblament, treballadors i obrers que es construïen la caseta amb un hortet al davant. La tercera onada de poblament es produeix a la dècada dels seixanta, quan Santa Coloma es transforma en una ciutat dormitori, amb un creixement caòtic i desordenat, que va multiplicar per 8 la seva població. Aquest fet va ser el detonant de la formació d'un moviment veïnal molt potent, que encara perdura avui en dia. Els darrers corrents migratoris d'origen extracomunitari han afectat els barris del Fondo, el de les Oliveres o el barri llatí. L'any 2009, va ser detingut l'alcalde Bartomeu Muñoz del PSC, en l'àmbit del cas Pretoria. 

Què va passar a les eleccions del 2015?

Núria Parlon, que va substituir Bartomeu Muñoz l'any 2009, va revalidar la majoria absoluta al capdavant de les llistes del PSC. Som Gramenet, una plataforma d'independents, amb la CUP i Podem, va quedar com a segona força. El mandat de Núria Parlon ha estat tranquil gràcies a la majoria absoluta i a una voluntat de transversalitat en les seves polítiques, que no han estat sempre en la línia oficial del partit. 

Previsions i debats de campanya

Podem, que havia anat amb Som Gramenet, passarà a formar part del bloc dels Comuns. Núria Parlon encapçalarà de nou les llistes del PSC amb la voluntat de repetir la majoria absoluta obtinguda el 2015. Els temes socials centraran la campanya, que serà molt en clau local.