Què passarà a les eleccions municipals a Sant Joan Despí? Francisco Roríguez, director del Llobregat, ens ho explica. 

Com és Sant Joan Despí?

Sant Joan Despí és un municipi del Baix Llobregat, de 34.000 habitants, a la riba esquerra del riu. De la mateixa manera que en d'altres municipis de la comarca, la població es va multiplicar per vuit entre els anys 60 i 80 del passat segle. L'economia tradicional de la població ha estat durant segles l'agricultura, en unes terres molt fèrtils. La industrialització va arrencar durant el segle XIX, aprofitant les aigües del canal de la Infanta, amb la fabricació d'indianes. A principis del segle XX, a Sant Joan Despí, com a d'altres pobles de l'entorn de Barcelona, s'hi van edificar força torres d'estiueig, algunes de les quals tenen un alt valor arquitectònic, com la de Jujol. Durant el segle XX la indústria s'ha concentrat entorn del polígon de Fontsanta, amb empreses metal·lúrgiques, químiques o alimentàries, com la Gallina Blanca. Sant Joan Despí té una intensa vida cultural i associativa i la taxa d'atur és una de les més bones de la comarca, tres punts per sota de la mitjana catalana. 

Què va passar a les eleccions del 2015?

El PSC va guanyar clarament les eleccions, amb majoria absoluta, sent l'alcalde Antoni Poveda. Malgrat la majoria, Antoni Poveda va arribar a acords amb ICV i CiU, que formen part del govern municipal. La legislatura, en aquestes circumstàncies, ha estat relativament plàcida, i marcada pels problemes d'habitatge, sobretot pel que fa a l'increment dels preus de lloguer. 

Previsions

Antoni Poveda tornarà a encapçalar les llistes del PSC a Sant Joan Despí. L'espai d'ICV, EUiA i Podem s'estructurarà entorn de Sant Joan Despí en Comú. 

Debats de campanya

El fet que Antoni Poveda sigui vicepresident de l'AMB pel que fa a mobilitat fa que els temes relacionats amb el transport i la sostenibilitat puguin tenir molta presència en campanya. Els temes d'habitatge, després dels increments dels preus de lloguer dels darrers anys, estaran també sobre la taula.