Què passarà a les eleccions municipals del 2019 a Sant Andreu de la Barca? Anna Utiel, redactora de Línia Nord Montserratí, ens ho explica. 

Com és Sant Andreu de la Barca?

Sant Andreu de la Barca és un municipi del Baix Llobregat, a la riba dreta del riu, una mica encaixonat per la proximitat de la muntanya. Sant Andreu va experimentar un creixement explosiu en el darrer terç del segle XX, passant dels vuit-cents habitants l'any 1950 als prop de 15.000 el 1990, fins arribar als 27.000 actuals. D'una economia bàsicament agrícola, de la qual en destacava la producció de préssecs, s'ha passat a un fort desenvolupament industrial que comença a mitjans del segle XX. En els polígons trobem empreses del metall, sobretot d'accessoris d'automòbils, del químic amb farmacèutiques, de la construcció i de les arts gràfiques. La taxa d'atur registrat es troba una mica per sota de la mitjana catalana. Un episodi de fortes pluges caigudes en el mes d'agost del 2018 va ocasionar moltes inundacions i danys. Arran dels fets de l'u d'octubre, Sant Andreu va ser notícia per la denúncia presentada contra uns professors de l'IES El Palau. 

Què va passar a les eleccions del 2015?

La força més votada va ser el PSC, però sense obtenir la majoria absoluta. L'Enric Llorca, que és l'alcalde des del 1995, va aconseguir ser nomenat amb el suport dels regidors de Cs. Aquest pacte de governabilitat es va convertir en un acord de govern l'any 2017, i els dos regidors de Cs van passar a formar part de la majoria de govern. 

Previsions

Enric Llorca torna a presentar-se en les llistes del PSC. Podem Sant Andreu es presenta de manera independent amb Isabel Marcos, alhora que Sí es Pot ho fa amb Nahum Manuel Martín. ERC es presenta amb la plataforma Vecinos por el Cambio amb el nom de Fem Sant Andreu, amb Marc Giribet com a cap de llista. Cs repeteix amb Saray Cantero. Respecte a la informació que donem en el vídeo, cal rectificar la cap de llista de Sí es pot que serà la Francisca Ros, i que Nahum Manuel Martín ocuparà el segon lloc. Finalment, David Romero serà el cap de llista de Junts per Sant Andreu i el PP repeteix amb Sonia Aranda.