Què passarà a les eleccions municipals a Sabadell? Albert Solé director del Diari de Sabadell ens explica quines circumstàncies particulars concorren en aquestes eleccions. 

Com és Sabadell?

Sabadell és un municipi del Vallès Oriental, de 208.000 habitants, travessat pel riu Ripoll i el riu Sec. Durant el segle XIX i el XX, Sabadell té un creixement espectacular impulsat per la indústria llanera. La crisi del sector tèxtil a partir de la dècada dels anys setanta del segle XX, va fer canviar el model econòmic de la ciutat, cap a la indústria metal·lúrgica i, sobretot els serveis i les grans àrees comercials. Sabadell comparteix capitalitat del Vallès Oriental amb Terrassa, la ciutat amb la qual, històricament, ha competit en el terreny econòmic i social. 

Què va passar a les eleccions municipals del 2015?

Els resultats de les eleccions municipals del 2015 van conformar un consistori molt fraccionat. El PSC va guanyar tot i perdre 8 regidors respecte a les eleccions del 2011, passant de 13 a 5, després que s'impliqués l'exalcalde Manuel Bustos en el cas Mercuri. Darrere els socialistes, i amb molt poca distància de vots, es va produir un empat a quatre regidors entre les formacions Unitat pel Canvi, ERC, La Crida per Sabadell i CiU. 

Com va anar la legislatura? 

En un primer moment es va formalitzar un acord molt feble de govern entre ERC i Crida per Sabadell, amb 8 regidors. L'alcaldia passava a mans d'ERC, en la persona de Juli Fernández. El govern de coalició, uns mesos més tard, s'ampliava a Units pel Canvi i Guanyem Sabadell. 14 regidors sobre 27, un regidor per sobre la majoria absoluta. L'acord comptava a canviar d'alcalde passats dos anys de legislatura, però no aclaria a quina formació de les quatre que conformaven la coalició assumiria l'alcaldia. Les tensions dintre la coalició es visualitzarien en els problemes que van sorgir en la gestió de l'empresa subcontractada d'escombraries. 

Canvi d'alcalde a mitja legislatura

El relleu en l'alcaldia, als dos anys de legislatura, també va ser un fet complex. Maties Serracant, de la CUP, va ocupar l'alcaldia, després d'unes negociacions complexes. 

Quins temes estaran a debat durant la campanya?

El tema de la residència pública estarà molt present en els debats, perquè fa més de 14 anys que hauria d'haver estat construïda  i perquè Sabadell és l'única ciutat de més de 200.000 habitants sense places. L'actual equip va aprovar la construcció de la residència per un valor de 18 milions d'euros, un fet que ha estat catalogat d'electoralista per l'oposició. 

El PSC renova els candidats, i posa com a número u de les llistes Marta Farrés. ERC i Crida per Sabadell mantenen els candidats, els dos alcaldes. Junts per Sabadell renova tota la seva llista que estarà encapçalada per Lurdes Ciur, qui ha estat diputada al Congrés espanyol des de l'any 2011. Adrián Hernández encapçalarà les llistes de Cs, el PP manté Esteban Gesa, que repeteix com a candidat, i Guanyem Sabadell manté Marisol Martínez com a candidata. Unitat pel Canvi passa a anomenar-se Sabadell en Comú.