Què passarà a les eleccions municipals a Cerdanyola? Xavier Oliva, redactor del Diari de Sabadell, ens ho explica. 

Com és Cerdanyola?

Cerdanyola és un municipi del Vallès Occidental, de 57.000 habitants, en la part nord-est de la serra de Collserola i a tocar del barri d'Horta de Barcelona. Per la seva proximitat a Barcelona, Cerdanyola va acollir durant el segle XIX i el XX nombroses residències d'estiueig, amb una forta presència de personalitats del món de l'economia, la cultura i l'art, com Pau Casals o Enric Granados. A principis del segle XX s'instal·la la fàbrica d'Uralita, a tocar del terme de Ripollet. És en el darrer terç del segle XX quan comença una industrialització tardana amb la construcció de polígons industrials, amb empreses metal·lúrgiques, químiques o de material de construcció. En aquest període la població de Cerdanyola es multiplica gairebé per deu, passant de 6.400 habitants l'any 1960 a 51.000 el 1980. En els darrers anys, l'activitat econòmica de Cerdanyola ha derivat cap al sector serveis i del coneixement, amb la Universitat Autònoma, el Parc Tecnològic del Vallès o el sincrotró Alba. La taxa d'atur registrat es troba per sota de la mitjana de Catalunya. 

Què va passar a les eleccions del 2015?

El PSC va guanyar les eleccions amb cinc regidors, a tan sols trenta vots de la segona formació, Compromís per Cerdanyola, que també en va obtenir 5. Compromís per Cerdanyola és un espai polític impulsat per col·lectius i persones d’esquerres, amb Podem i la CUP. Un pacte de govern entre Compromís, ERC i CiU, i amb el suport d'ICV, va fer alcalde Carles Escolà, membre de la candidatura de Compromís. L'any 2016 CIU surt del govern per discrepàncies amb la política municipal. L'any 2017, ERC també abandona el govern després de discrepàncies entorn del tancament d'una empresa municipal, Cerdanyol Aparca. Els dos darrers anys de legislatura Compromís ha governat en minoria i amb una forta oposició dels grups municipals. 

Debats de campanya

Cerdanyola arrossega problemes pel que fa a la neteja viària, un tema que preocupa força els veïns. La degradació d'alguns barris, com Quatre Cantons, i la política d'habitatge també centraran els debats en aquestes eleccions.