Què passarà a les eleccions municipals a Badalona? Sara Muñoz, periodista de La Repúblicaens ho explica. 

Com és Badalona?

Badalona és un municipi del Barcelonès, el tercer més poblat de Catalunya, amb 220.000 habitants. Alerta, perquè l'antiga Baetulo romana es va formar gairebé cent anys abans que la petita colònia de Barcino i les restes romanes de la ciutat constitueixen un patrimoni de primera magnitud. Durant el segle XIX i el XX Badalona va tenir un creixement industrial únic a tot Catalunya, en part caòtic, amb una gran diversitat de tipologia d'indústries: tèxtils, químiques, alimentàries, de vidre, de fabricació de gas, de cordes per a vaixells, elèctriques, refineries de petroli... i de licors, com l'Anís del Mono. Després de la crisi dels vuitanta del segle XX, el model industrial va anar canviant i a hores d'ara s'ha instal·lat una indústria d'alt valor afegit, de components electrònics i de robòtica, amb una gran força exportadora impulsada pel Badalona Centre Internacional de Negocis. Badalona té una vida cultural i associativa molt important, de la qual destaca la passió pel bàsquet, i disposa d'un entorn natural privilegiat, pel que fa a la serra de la Marina i el litoral, recuperat per al gaudi dels badalonins. 

Què va passar a les eleccions del 2015? 

El PP amb Xavier García Albiol va guanyar les eleccions tot i no obtenir una majoria suficient per poder governar. Darrere del PP va quedar Guanyem Badalona, que es presentava per primer cop, una confluència que agrupava un conglomerat de forces polítiques i socials, membres de la CUP, de Podem, Procés Constituent i EUiA. Es va configurar un pacte entre Guanyem Badalona, ERC i Iniciativa amb el suport sense compromís de govern del PSC que va suposar el nomenament de Dolors Sabater com a alcaldessa. El pacte va funcionar durant tres anys fins al 2018. Davant de la impossibilitat d'aprovar els pressupostos, Dolors Sabater va presentar una moció de confiança, que va comportar la presentació d'una moció de censura per part del PSC, recolzada per Cs i el PP, que va regalar els seus vots per tal que Àlex Pastor del PSC accedís a l'alcaldia. 

Previsió de resultats i candidatures

Les enquestes apunten a una nova victòria del PP amb Xavier García Albiol. Una de les novetats de les candidatures és que Guanyem Badalona en Comú i ERC es presentaran conjuntament, per tal de disputar la victòria a Albiol. En aquesta possible polarització del vot és important esdevenir la llista més votada perquè el PSC ja ha anunciat que no donarà suport ni a Albiol ni a Sabater. 

Albiol versus Sabater

La candidatura de Xavier Albiol és molt nominalista perquè, de forma molt similar al que ja va fer en les eleccions del 2015, posa per davant el seu nom obviant tot sovint les sigles del PP. Pel que fa a Dolors Sabater jugarà la carta de la polarització, presentant-se com l'única candidata capaç d'enfrontar-se amb garanties d'èxit a Albiol. 

Els debats de campanya

Els temes de seguretat i d'immigració estaran presents, de la mateixa manera que ho han estat en altres campanyes. El soterrament de l'autopista, una reivindicació històrica, tornarà a aflorar en els debats. El tema sobiranista estarà inevitablement present en la campanya, i serà un factor important de cara a la decisió de vot.