El test de Salvador Illa abans del debat de TV3, o més aviat el no-test, està centrant el tram final de la campanya electoral. Sobretot per ser qui és: l’exministre de Sanitat del govern espanyol. Però el candidat del PSC a les eleccions del 14-F no s’ha sortit del guió i ha justificat la seva negativa perquè no complia els requisits per sotmetre’s a una prova de coronavirus. Ha defensat que no serà ell qui se “salti” els protocols, i que tampoc “sobreactuarà”, com considera que fa la televisió pública catalana exigint el test a tots els candidats. Aprofitant tot plegat, també ha negat rotundament que ja s'hagi vacunat. Alguns dels seus rivals, com el líder d’ERC, Oriol Junqueras, han especulat sobre la seva possible vacunació abans d’hora. El PP ha instat la Fiscalia a investigar-ho. Aquesta mateixa nit hi ha un altre debat, aquest cop a La Sexta.

En una entrevista a la cadena COPE aquest dijous al matí, Salvador Illa ha volgut ser clar: "Jo no m'he vacunat, això ho sap tot Espanya. Hem recomanat sempre que se segueixin els grups prioritaris". Ho ha atribuït "a les formes d'alguns de fer política" i ha volgut tancar així el debat al voltant d'això. 

Pel que fa al test al qual va negar-se, el candidat socialista ha assegurat que “com a ministre” sempre va recomanar seguir els protocols. “I jo no me’ls saltaré, ni tampoc sobreactuaré”, ha afegit en aquest sentit. Ha assenyalat que ningú no el va informar del protocol de TV3 per al debat, que recomanava un test de coronavirus al qual es van sotmetre els altres vuit candidats. I si existeix aquest protocol, ha valorat, “era una sobreactuació”. Ha recordat com aquell matí va acudir a una entrevista a la televisió pública catalana, en un plató “amb 15 o 20 persones”, i que no li van exigir res. I ha conclòs: “Els protocols diuen que s’han de fer quan tens símptomes o has estat contacte estret d’un positiu”.

La resta de candidats van demanar explicacions al candidat del PSC després de saber que ell no s'havia sotmès a la prova. Aquest dimecres, des de Manresa, Oriol Junqueras va emplaçar Salvador Illa a aclarir si s’ha vacunat “aprofitant el seu càrrec” de ministre. "Els ciutadans tenen dret a saber-ho abans d'emetre el seu vot a les urnes el diumenge. Tenim dret a saber la veritat", va defensar el president d’ERC en un míting. El va qualificar com el “pitjor” ministre de Sanitat del món.

“La foto de Colón independentista”

Gairebé una desena de cops ho ha repetit, perquè era el missatge que tenia preparat per colar: “És la foto de Colón de l’independentisme”. D’aquesta manera ha respost Salvador Illa a l’acord subscrit per totes les forces independentistes on es comprometen a no pactar amb el PSC, aquest cop sense notari. El candidat socialista a la Generalitat ha aprofitat la circumstància per dibuixar un tots contra Illa perquè ell representa l’alternativa a l’independentisme. Aquest document signat també li ha permès passar per alt la negativa a fer-se un test de coronavirus per al debat de TV3 i els rumors sobre si s’ha vacunat o no. “Els retrata” ha estat la segona expressió més repetida per l’exministre de Sanitat del govern espanyol.

El candidat del PSC a les eleccions del 14-F ho ha qualificat com un “episodi més de bronca i confrontació”. En aquest sentit, Salvador Illa ha assegurat que “és un pacte anti-Illa” i que “és la foto de Colón de l’independentisme”. Ha assegurat que l’acord subscrit per les forces independentistes “els retrata perfectament” perquè “volen més del mateix”. Preguntat sobre el llavors Pacte del Tinell, ha assegurat que no se sent “orgullós” d’aquell acord.