“Ens hagués agradat un resultat millor”. Amb aquestes paraules el líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha reconegut aquest diumenge a la nit que els resultats d’aquestes eleccions generals no han estat els esperats. Tot i això, ha remarcat la importància que les esquerres puguin formar govern i ha estès un cop més la mà a Pedro Sánchez. “Tot està obert. Ja he traslladat a Sánchez la nostra voluntat”, ha dit.

La coalició ha obtingut un total de 42 diputats, molt per sota dels resultats de les dels últims comicis, l’any 2016, en què van arribar als 71. UP ha passat de ser la tercera força a la quarta, per darrere de Ciutadans. En total, la candidatura ha perdut més d’un milió i mig de votants a Espanya i no ha aconseguit fer-se amb la victòria a cap província.

Iglesias ha admès errors i ha considerat que un dels problemes principals que els ha portat a aquests mals resultats han estat les picabaralles internes del partit dels darrers mesos. “Un dels problemes ha estat donar una imatge que no ha estat a l’altura”, ha assumit. Tanmateix, ha volgut destacar que aquest nombre de diputats “ja els serveix per complir els objectius”: “Les eleccions no van de vèncer, sinó de convèncer. No van de guanyar, sinó de sumar

Sigui com sigui, el partit serà determinant en un possible escenari de pacte d’esquerres. Unidas Podemos haurà d’entendre’s amb el PSOE i els independentistes per estar al govern, sempre que Pedro Sánchez vulgui, ja que també té l’opció de governar amb Ciutadans.

UP perd més d'un milió i mig de vots

Les passades eleccions la coalició de Podemos va entrar amb força al Congrés amb 5.049.534 vots, un 21,1%. Aleshores, Pablo Iglesias anava de la mà d’Izquierda Unida — liderada per Alberto Garzón— Equo, En Comú Podem, Compromís i En Marea. La coalició va aconseguir ser la tercera força a la cambra baixa amb 71 diputats, més del doble que Ciutadans (32), el partit que els precedia.

L’any 2016, cinc províncies — Barcelona, Tarragona, Vizcaya, Álava i Guipúzcua — van quedar tenyides de lila, però enguany Unidas Podemos no ha aconseguit fer-se amb la victòria a cap província espanyola. De fet, si les passades eleccions el partit aspirava a fer ‘sorpaso’ als socialistes i a situar-se com la segona força espanyola, aquest cop, vistos els resultats que auguraven les enquestes, els podemites ja eren conscients que la popularitat del partit descendiria.

comparativa

Comparativa d'Espanya de les eleccions d'aquest diumenge i les de l'any 2016.

El partit no tanca portes

Per això, com ja havien fet al llarg de la campanya, els líders d’Unidas Podemos han posat en valor el fet que les esquerres sumin i han deixat clar, un cop més, que estan oberts a un acord. De fet, Iglesias ja ha informat que ha parlat amb Sánchez i han quedat per fer una primera reunió, tot i que ha demanat paciència i discreció.

Per fer-ho, però, necessitarien el suport de l’independentisme, un fet del que el partit d'Iglesias no se n’ha mostrar contrari. Els diputats independentistes al Congrés podrien tornar a ser imprescindibles per formar el futur govern espanyol i d'això dependrà, en bona mesura, si és possible obrir un nou escenari de diàleg entre executius després de les eleccions. 

Pel que fa a la situació interna de la formació, Iglesias ha admés errors i és evident que d’aquests resultats electorals dependrà, i molt, la deriva del partit i la seva possible renovació. Cal recordar que enguany la candidatura d’Unidas Podemos estava formada per la coalició de Podemos, Izquierda Unida, Equo, Batzarre-Asamblea de Izquierdas i Alto Aragón en Común. A més, a aquest partit s’hi sumen els resultats d’En Comú Podem a Catalunya i els d’En Marea a Galicia.