Malgrat el veto de la Junta Electoral Central a celebrar actes de campanya a les presons, Gabriel Rufián ha anat igualment aquest dissabte al matí a Soto del Real. Allà, després de visitar els presos polítics i candidats Oriol Junqueras i Raül Romeva, el cap de llista d’ERC a les eleccions generals ha denunciat el doble raser de la JEC. “A nosaltres no ens ho permeten”, ha criticat. “És pel que representem, per les nostres idees i les nostres sigles”.

En aquest sentit, el dirigent republicà ha recordat que hi ha un precedent, el d’Andalusia, on sí que es va permetre que Adelante Andalucía, la candidatura de Podemos, celebrés actes a la presó. “Es va poder fer”, ha constatat. És per això que ha sostingut que el veto aquest cop “demostra un cop més que el que hi ha dins són presos polítics”.

Després de visitar Junqueras i Romeva a la presó madrilenya, el cap de files d’ERC ha denunciat una “anècdota” viscuda, que “per primera vegada no ens han deixat entrar un bol·lígraf, perquè potser duia una càmera dins”. Segons ha relatat, quan han demanat explicacions, “ens han dit que calléssim i que no ens passèéssim molt”. Ha cridat a “no normalitzar mai situacions anòmales”. Més enllà d’això, els candidats empresonats li han traslladat “tota la força del món i que guanyem”.

“És molt important que el republicanisme català, que l’independentisme, que ERC guanyi aquestes eleccions generals a Catalunya”, ha insistit Rufián, que vol condicionar la política del PSOE. Ho ha justificat per a “treure-li la raó a Sánchez, Iceta i Batet quan diuen que la gent a Catalunya no vol votar”. Però també perquè “el mal anomenat vot útil al PSC no és un vot útil per aturar res, sinó per aplicar un nou 155 amb Ciutadans”.

En aquesta línia, el diputat republicà ha advertit que, “si els números li donen, Pedro Sánchez, per comoditat, pactarà amb Albert Rivera i farà Toni Cantó ministre de Cultura”. Enfront d’això, ha defensat que “demoscòpicament l’únic mur és Esquerra”, l’únic capaç de forçar el PSOE a asseure’s a la taula de diàleg i negociació. “Al PSOE se l’obliga a fer, i només se l’obliga amb un republicanisme fort”, ha conclòs.

Preguntat pel possible acostament de posicions entre JxCat i ERC, després de l’entrevista de Jordi Sànchez on rebaixa les línies vermelles per la investidura de Pedro Sánchez, Rufián no hi ha volgut entrar. “Han de respondre ells, respecto molt l’espai convergent”, ha afirmat.

“Blanquejar la violència masclista”

Per la seva part, el conseller Chackir El Homrani ha visitat les preses Carme Forcadell i Dolors Bassa a Alcalá Meco. “En tot moment hem de visualitzar lse dones, la repressió que viuen”, ha sostingut el dirigent republicà. Ha fet una crida a les dones el 28-A a “no permetre que forces que legitimen i volen blanquejar la violència masclista tinguin un paper al Congrés de Diputats”.