Albert Rivera és molt més que optimista: ja es veu com a nou inquilí de la Moncloa. Les enquestes i trackings interns, diu, estan mostrant un canvi de tendència que suposadament el portaria a la victòria a les eleccions generals del 28-A. És per això que el líder de Ciutadans, molt crescut, ha demanat aquest dijous al president espanyol Pedro Sánchez que “no encercli el Congrés” durant la seva investidura, comparant-ho amb el que va passar a Andalusia.

En un esmorzar del Fórum Europa aquest dijous a Madrid, el dirigent unionista s’ha vingut molt amunt davant del “desinflament” del PP. “Confio en els espanyols i donarem la campanada”, ha assegurat. “La sorpresa electoral serà el bolc i hi haurà una majoria de canvi i un govern de canvi liderat per Ciutadanos, li pesi a qui li pesi”, ha insistit en aquest sentit. Segons ha dit, “algunes enquestes ho comencen a apuntar”, i per això ha apel·lat a la victòria del 21-D a Catalunya.

En aquest context, el líder espanyolista ha deixat intacte el cordó sanitari a Pedro Sánchez, i ha tornat a estendre la mà al PP de Pablo Casado. Ha denunciat un PSOE “podemitzat”. I en aquest sentit ha demanat al president espanyol “que ni se li acudeixi encerclar el Congrés per la investidura”. Si les dretes no sumen, en canvi, ha dit que es quedaran a l’oposició i que “no fletaran autobusos”, comparant-ho novament a les protestes feministes durant la investidura andalusa el passat gener.

“Els tripartits no són bona idea”

Preguntat sobre la possible entrada de Vox en un hipotètic govern espanyol, si treu uns resultats destacables, Albert Rivera ha desitjat que l’executiu només estigui format per Ciutadans i el PP, de “conservadors i liberals”. I ha carregat contra les propostes del partit ultra: “De les polítiques de legalitzar les pistoles o de considerar malaltes les persones LGBT no en comparteixo cap”. En aquesta línia, ha recordat que ve de Catalunya i que “els tripartits no són bona idea”.

"La llei de Torra"

Com no podia ser d’altra manera, la carpeta de Catalunya ha estat una de les centrals de la conferència d’Albert Rivera, que ha demanat “escoltar menys a Torra i més a l’Espanya buida, menys als qui volen liquidar Espanya i més als qui són lleials”. El polític català ha denunciat que “hi ha zones de Catalunya on l’Estat no existeix, no protegeix els seus ciutadans, on la llei del més fort, on la llei de Torra s’imposa sobre la Constitució”. Ha citat els casos de Torroella de Montgruí, però també d’Altsasu o Errenteria.

"Per què perden militants i vots?"

Durant l’esmorzar, el candidat de Ciutadans ha estat acompanyat pel seu fitxatge més recent, el trànsfuga Ángel Garrido, fins fa pocs dies president de la Comunitat de Madrid pel PP. Ha estat Rivera qui ha hagut de sortir al seu rescat. Ha instat al PP i al PSOE a preguntar-se “què han fet malament” perquè dirigents polítics marxin dels seus partits. "Per què perden militants i vots?", els ha interrogat.

Després de l'esmorzar, Garrido no ha tingut més remei que respondre a les preguntes dels periodistes. En la mateixa línia que Rivera, ha assegurat que “el PP s’ha de preguntar per què se’n van les persones que han estat tant temps al PP”. Ha advertit que “el problema no és Ángel Garrido, sinó els milers de Garridos que votaran Ciutadans i deixaran de votar partits com el PP”. Ha explicat que aquest dimecres li va enviar un missatge a Pablo Casado, sense resposta.