El municipi guipuscoà d’Errenteria no s’ha quedat de braços plegats davant la visita d’Albert Rivera aquest diumenge. Ja des del dissabte, veïns del poble governat per Bildu van omplir les façanes de la plaça on havia de celebrar l’acte amb llaços grocs gegants i pancartes antifeixistes. Un cop ha arribat el líder de Ciutadans, només hi ha trobat això i una forta escridassada i una cassolada. L'han acompanyat poc més d'un centenar de seguidors i un gran dispositiu de l'Ertzaintza que els ha escortat.

Rivera ha estat l’encarregat de cloure el cap de setmana que ha portat els principals candidats espanyols, a excepció de Pedro Sánchez, al País Basc. Després de l’acte protagonitzat en el seu moment a Altsasu (Navarra), el líder de Ciutadans ha escollit aquest cop el municipi basc d’Errenteria, amb fort pes de l’esquerra abertzale. Però aquesta ha respost amb tranquil·litat i “sense caure en provocacions”, com va demanar el seu alcalde Julen Mendoza.

Albert Rivera ha entrat en el cos a cos amb els manifestants concentrats. “Podeu continuar amb les cassoles, que vinc de Catalunya i hi estic acostumat”, els ha dit. “No sé si també fèieu cassolades quan assassinaven”, ha afegit en referència a la banda terrorista ETA. El dirigent espanyolista també ha carregat contra un homenatge a un pres d’ETA fa un mes a Errenteria. I ha anunciat una modificació de la llei de víctimes per a sancionar les persones i ajuntaments que “emparin homenatges a terroristes”.

Per altra banda, també ha promès una reforma de la llei electoral perquè els bascos que van haver d’escapar puguin votar al País Basc i perquè només els partits amb el 3% a tot l’Estat puguin estar al Congrés. “Euskadi no és vostre, com Catalunya no és de Puigdemont i Torra”, ha criticat Rivera, que ha recordat que “vam anar a Altsasu a defensar la llibertat”.

El filòsof Fernando Savater ha fet una crida a la unió de tots els partits constitucionalistes i a “recuperar els que estan a mig camí”. L’escriptor ha avisat que amb els partits “anticonstitucionals” no hi ha res a fer. “No es pot jugar amb ells. Avui desgraciadament hi ha un govern espanyol basat en la inconstitucionalitat dels seus aliats. Això és el que ha d’acabar”, ha advertit.

La candidata a les europees, Maite Pagazaurtundúa, ha denunciat que “aquí a Errenteria només et fan rebudes si ets etarra, si intentes matar un funcionari de presons”. I s’ha dirigit als centenars de veïns concentrats: “No sou antifeixistes, sou matons abertzales”.

En les últimes eleccions generals espanyoles, Ciutadans va ser la sisena força a Errenteria, amb el 3,43% dels vots. En la mateixa línia d’irrellevància que a la resta del País Basc.  Al Parlament basc no hi té representació. A les eleccions del 2016 només va recollir 21.000 vots (2,02%). I té només un regidor. El principal factor ha estat la seva històrica oposició al règim econòmic especial, que en canvi el PP i el PSOE sempre han defensat amb bon olfacte electoral.