Llicenciat en odontologia i professor universitari, Ignacio Garriga (1987) és el candidat de Vox per Barcelona a les eleccions generals del 28-A. Casat i pare de quatre fills, assegura que el català és la seva llengua habitual però considera que l’educació ha tingut un paper clau en l’auge de l’independentisme. La seva intenció és arribar al Congrés i promoure la suspensió de l’autonomia catalana i desmuntar el govern de la Generalitat .

Ignacio Garriga Vox - SergiAlcàzar

S’ha parlat sobre el fet que Catalunya està dividida. Però quines mesures proposa Vox? 

Tenim molt clar que el que hem de fer és posar fre al cop d’Estat que s’ha perpetrat des de les institucions. El primer que farem és fer tot el possible per promoure la suspensió de l’autonomia catalana, promoure lleis que determinin la il·legalització de partits que tinguin com a objectiu dinamitar la unitat nacional i també totes les organitzacions amb la mateixa finalitat. Cal acabar amb el cop d’Estat i depurar totes les responsabilitats civils i penals dels responsables.

I com es fa això?

Precisament, és fonamental recuperar la competència d’educació que ha estat la principal eina d’adoctrinament i de generació d'odi cap a Espanya. Cal que amb uns currículums transversals i neutrals, s’expliqui la història d’Espanya, el que anomenem enamorar la marca Espanya. Ni el PP ni el PSOE han sabut enamorar. I aquest ha estat el motiu principal pel qual ha crescut l’independentisme. Aquesta divisió s’ha generat pels partits independentistes recolzats per l’educació. S’ha de poder dir allò bo i bonic de ser espanyol, els beneficis de ser català i espanyol. Això és el que farem: enamorar i desmuntar mentides. Abans però, cal tancar aquests mitjans i instruments del separatisme. El primer que cal fer és suspendre l’autonomia catalana, desmuntar el govern de la Generalitat i donar pas al govern espanyol.

Ignacio Garriga Vox - SergiAlcàzar

Hi ha un problema amb el bilingüisme a Catalunya?

Sí. Hi és en el moment en què no pots escolaritzar el teu fill en espanyol perquè no es considera llengua vehicular. Hi ha un problema quan tens l’administració amenaçant per retolar en català. Quan hi ha lleis reconegudes com la immersió lingüística. Hi ha un problema que molts partits ni institucions han volgut veure. Hi ha famílies dividides per sentiments. I és precisament per aquest discurs d’odi davant d’Espanya. No té sentit. Som catalans i som espanyols. Ens hem d’agermanar. Molts independentistes havien votat Aznar, si no, no s’entén. Què ha passat amb aquesta gent? El discurs de l’odi perpetrat per la Generalitat ha calat i la falta de discurs de recordar allò bo de ser espanyol ha generat que el separatisme sigui cada vegada més bel·ligerant i nombrós.

S’ha comentat i polemitzat molt sobre la manca de llibertats a Espanya. Com ho veu?

N’hi ha. Sobretot per la falta de valentia i per la falta de contraposar el discurs de l’extrema esquerra. La falta de llibertat ha estat perquè l’extrema esquerra ha guanyat durant molts anys en el terreny ideològic. A nosaltres ens diuen xenòfobs, masclistes, racistes... tot això respon al fet que mai no s’havia promogut un discurs de confrontació d’idees dient, per exemple, que la immigració ha de ser regulada o bé sobre l’educació del teu fill. S’ha de poder fer un discurs de llibertat. No hi ha llibertat econòmica perquè l’Estat i els ajuntaments ens tenen collats a impostos. I, per tant, no podem destinar els diners on volem. Nosaltres volem que els ciutadans tinguin aquests diners a les seves butxaques i això passa per desmuntar el xiringuito dels polítics

Mai no s’havia fet un discurs de confrontació d’idees dient, per exemple, que la immigració ha de ser regulada o bé sobre l’educació del teu fill

Algú podria pensar que amb la il·legalització de partits, sindicats o ONG no es fomenta precisament aquesta llibertat... Com encaixa?

Encaixa perquè nosaltres volem garantir el compliment de la llei. Això no és anar en contra de la llibertat és fer complir la llei. Si hi ha moviments o partits que volen trencar amb el principi de la nostra democràcia que és la Constitució, entendràs que amb els mitjans que tenim, com el judicial, fem complir la llei. Hi ha molta manipulació en aquest sentit. Som radicals? Sí, en el sentit que volem el compliment de la llei, des del primer punt fins al final.

Ignacio Garriga Vox - SergiAlcàzar

I la derogació de la llei de violència de gènere?

Amb aquest tema també s’ha volgut fer demagògia i manipular el nostre missatge. Nosaltres hem dit que volem defensar la igualtat davant la llei de tots els ciutadans espanyols; homes, dones, negres, verds, grossos o prims. Volem defensar el compliment de la llei. Volem fer complir el principi de presumpció d’innocència. Volem incloure, fins i tot, més delictes que aquesta llei no contempla, com són la violència cap a un home, nen o avi. Clar que hi ha drames i hi volem posar fi. Però a tota la violència. També volem modificar el codi penal i castigar de veritat qui posa la mà sobre una dona, un avi o un nen. És mentida que siguem masclistes. És una manipulació. Som l’únic partit que aposta per aquest canvi del codi penal. Aquest discurs del feminisme i ideologia de gèneres és el resultat de traslladar la lluita de classes a la lluita de sexes. En el fons, respon a això.

En el seu programa parlen de mesures econòmiques com, per exemple, la rebaixa de l'impost de la Renda, la reducció de l’impost de Societats, suport als autònoms, reducció de l’IVA d’alguns productes... com se sustenta tot això? És viable?

Tots diuen que baixaran impostos però no diuen com ho faran. Nosaltres sí. Diuen que baixaran impostos i el que fan és generar deutes per una altra banda. Com es baixen? Tallant el xiringuito dels polítics. Si desmuntes i elimines subvencions, sindicats i costos de parlaments autonòmics i duplicitats administratives, tens un bon estalvi que et permet baixar tots els impostos i fer polítiques socials decidides i valentes. Ara, ningú diu que vol tallar aquest xiringuito. Ha arribat el moment en què hem d’escollir entre autonomies i pensions i entre mantenir el xiringuito dels polítics o apostar per polítiques socials.

Els impostos es baixen tallant el xiringuito dels polítics

I la UE, funciona?

Respecte Europa, la nostra posició és clara. Sí, però no a l’actual. Volem una Europa amb estats nació, no volem diversificar-nos en aquest magma de buròcrates i oligarques on Macron o Merkel ens diguin quants migrants hem d’acceptar o si pujar o baixar la pressió fiscal. Hem de tenir poder d’expressió en el sí de la UE. Sense anar més lluny, la crisi de refugiats s’ha gestionat molt malament. Sota el paraigües de refugiats han entrat molts que no ho eren. Hem de concedir asil, sí, però s’ha de mirar molt bé a qui li obres la porta de casa teva.

Tenen alguna previsió de pactes posteriors al 28-A?

Estem convençuts que sumarem i que l’esquerra no governarà. A partir d’això, ja parlarem amb quines circumstàncies. No aspirem a ser la crossa de ningú. Sortim a governar Espanya. L’únic pacte que tenim ara mateix és amb tots els espanyols que ens votaran. I el nostre compromís, és recuperar Espanya i defensar la llibertat que avui està amenaçada.

Ignacio Garriga Vox - SergiAlcàzar