Al Palau de Congressos de Granada no hi cabia ni una agulla aquest dimecres. L’entrada era lliure per veure la funció de l’ultradretà Santiago Abascal. Dures ironies de la via, la sala Federico García Lorca va quedar sense aforament. Era la seva primera actuació a Andalusia, després d’inaugurar fa tres mesos la via andalusa, i Vox va tornar a omplir. Com a la majoria de llocs on va durant les últimes setmanes. L’himne espanyol, a tot drap.

El Salvador, de 85 anys, és una de les més de 2.000 persones que van anar a veure a Abascal. Hi va anar perquè és “més de dretes que l’aixeta de l’aigua freda”. Sempre ha votat pel PP, però de cara a les eleccions generals del 28-A està indecís. “A mi m’agrada Vox també, perquè és més de dretes encara que el PP. Però també és cert que pot dividir el vot”, admet. Aquest antic funcionari del Registre de la Propietat decidirà el seu vot aquesta setmana de campanya que queda.

“Al final, és el mateix votar Abascal que Casado, perquè els dos s’ajuntaran”, continua. En tot cas, el que té clar és que vol “fer fora Sánchez” pel que ha fet amb els independentistes catalans. El discurs del partit d’extrema dreta no li preocupa. Per exemple, sobre memòria històrica, diu que “cal oblidar-la perquè és més perjudicial que una altra cosa”, i que ell “sempre va viure bé amb Franco”.

"Al final, és el mateix votar Abascal que Casado, perquè els dos s’ajuntaran"

En el seu discurs davant l’auditori, el líder ultradretà va tirar dels seus clàssics, des de la immigració fins al feminisme. “Hem d’obrir les fronteres perquè un gihadista vingui a cometre un atemptat a la Setmana Santa de Sevilla?”, es preguntava. I admetia que Vox té enemics: “els separatistes, perquè són enemics d’Espanya, i els socialistes, perquè han pactat amb els separatistes i no han condemnat alguns atemptats”. Va prometre que després del 28-A “no hi haurà cordó sanitari suficient per a tants espanyols”.

Un home de mitjana edat, que no vol dir el seu nom, diu que sí que té clar el seu vot pel 28-A, però que no el dirà. En tot cas, sobre Vox diu que és un partit “amb les idees clares” i que és una “contrapartida necessària” a la situació política espanyola. “No vol dir que el votaré, però és una resposta a una situació”, defensa. “Em preocupa més el discurs de Sánchez o Podemos que el de Vox”, conclou.

El partit d’extrema dreta no està fent una campanya intensa, però amb el ressò mediàtic, malgrat ser una força extraparlamentària, en té prou per a omplir la majoria d’auditoris on va. En alguns indrets s’han produït concentracions antifeixistes de rebuig, com el passat cap de setmana al País Basc, però no és el cas de Granada.

És més fàcil trobar ciutadans que el defensin que no pas que el critiquin. La Rebeca, una jove de 30 anys, no sabia que havia vingut el dirigent ultra a la ciutat. “Abascal aquí a Granada? I va omplir?”, pregunta. “Que fort! Ens n’anem a la merda”, afegeix en conèixer la resposta. També té clar el seu vot per al 28-A, que serà el mateix que a les eleccions andaluses: el PSOE. “A Espanya li cal un canvi, i em preocupa que a Espanya es pugui repetir el mateix que ha passat a Andalusia”, justifica la seva tria.

Abascal ja ha passat per Granada i dimecres que ve té previst fer-ho per Sevilla, la capital andalusa, seu del laboratori de les tres dretes. Aquest divendres havia de ser el torn de Pablo Casado a Granada. En divendres sant, quan hi ha prevista una desfilada de legionaris en el marc de la setmana santa. Però finalment ha acabat anul·lant-ho.