Els presos polítics catalans ha tornat a ser el tema estrella del debat a quatre de TVE. En el primer assalt, que aquest dimarts tindrà la continuació a Atresmedia, Pablo Casado i Albert Rivera han acorralat des del minut zero al president Pedro Sánchez perquè prometi que no indultarà els dirigents independentistes. Però el líder socialista, que ha carregat durament contra l'independentisme, ha tornat a tirar pilotes fora i no ha cedit a les pressions de la dreta.

En el camp dels pactes postelectorals, el terreny ha tornat a quedar definit en dos blocs. A la dreta, el candidat de Ciutadans s'ha tornat a oferir al del PP —en dues ocasions— per "formar un govern constitucionalista" sense nacionalistes, tampoc el PNB. Menstrestamt, el bloc de la moció de censura ha quedat a l'altra banda, amb un Sánchez i un Iglesias que han evitat el foc creuat. Però el socialista no ha descartat una possible aliança amb Cs.

Ja en el minut inicial que tenien tots els candidats, el líder de Ciutadans ha denunciat que Sánchez “porta en el front la paraula indult”, i ha instat a “canviar el govern” per a “recuperar la dignitat”. En la mateixa línia, el dirigent del PP s’ha vantat d’haver “portat els colpistes al banc dels acusats” i ha acusat el president espanyol de “representar els independentistes i els batasunos”.

Però el candidat a la reelecció, que durant tot el debat ha buscat jugar el rol presidencial, no ha aclarit què farà. Els ha recordat a tots dos que són llicenciats en Dret, i que per tant “saben que cal respectar la separació de poders i la feina del Tribunal Suprem”. I ha subratllat: “No hi ha cap precedent de president del govern que demani un indult abans de sentència ferma”.

Sánchez, sense gaires ferides

Catalunya tenia un bloc propi, el de política territorial, però en realitat ha estat present en els altres tres. La dreta ha intentat aprofitar el diàleg amb els independentistes per a poder desgastar Pedro Sánchez, però no han aconseguit que caigui en les seves provocacions. N’ha sortit gairebé il·lès, amb molt poques rascades, i marcant també distància amb els independentistes amb un diàleg “dins la Constitució”.

El més sobreactuat ha estat Albert Rivera, que ha recordat declaracions de dirigent socialistes sobre la presó preventiva o els indults. El dirigent de Cs ha acusat Sánchez de “voler indults a canvi d’escons” i ha qualificat la situació d’”emergència nacional”. En aquesta línia, ha alertat que, si els números donen, els socialistes “pactaran amb Torra un altre cop”. Ha arribat a treure una foto emmarcada d’una reunió entre els presidents espanyol i català, i ha titllat Torra de “nazi”.

Per la seva part, Pablo Casado ha dit que Sánchez “ja ha pactat” amb els independentistes i els batasunos, i que “per això no diu si els indultarà o no”. En aquest sentit, li ha preguntat “per què va donar instruccions a l’advocacia de l’Estat i la Fiscalia”. Ha avisat sobre un pacte amb “etarres i els de la via eslovena”.

Davant l'ofensiva de la dreta, Sánchez ha apel·lat a la separació de poders i ha acusat la dreta de "mentir" durant deu mesos, i "de forma més intensa" des de la fotografia de Colón. 

En una línia molt semblant, Pablo Iglesias ha defensat que la justícia espanyola “mereix cert respecte”. I ha ironitzat: “És com si el senyor Marchena estigués en un judici farsa”. Tots dos han apel·lat al diàleg per resoldre el conflicte, amb diferents matisos, però cap d'ells parlant de referèndum.

Un dels moments d'aquest bloc no l'ha protagonitzat Catalunya, sinó el País Basc. Després dels retrets de Casado, Sánchez li ha recordat que el PP ha signat amb Bildu 127 iniciatives amb Bildu al Parlament basc. "De quin color té tacades les mans vostè?", li ha etzibat.

Sánchez no descarta Cs

Pel que fa als possibles acords postelectorals, la dreta ha tornat a deixar clar que volen fer fora Sánchez de la Moncloa. Fins a dues vegades Albert Rivera s’ha ofert a Pablo Casado per formar un govern “constitucionalista” de coalició, un oferiment que no ha rebut un explícit del popular, tot i que sí implícit.

Sobre el que no ha respost Sánchez és sobre si descarta un pacte amb Ciutadans, una qüestió que li ha preguntat Pablo Iglesias en tres ocasions. S’ha limitat a assenyalar el “cordó sanitari” que li ha posat Rivera. L’ha aprofitat per atacar-lo: “L’ultradreta diu que cal tenir armes a casa, vol suprimir les autonomies, diu que la violència de gènere és una faula i té franquistes declarats, però el cordó sanitari se li ha de posar als socialistes”.

Malgrat tot, el president espanyol sí que ha volgut agrair expressament a Unidos Podemos el seu suport a l’acció de govern durant deu mesos, enfront dels obstacles de la dreta. Pablo Iglesias ha tret pit, assegurant que si no fos per ells no s’haurien aconseguit alguns avenços socials.

Cayetana apareix en escena

El debat de TVE també ha tingut reminiscències del debat anterior, el debat a sis a la televisió pública espanyola. Concretament, Sánchez ha retret la polèmica de la candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, sobre el consentiment sexual. "Digui als seus candidats i a les seves candidates que no és no i que quan no es diu que sí és no", ha dit el president espanyol. També li ha dit a Casado que recordi "als seus amics de l'ultradreta que el ventre d'una dona no és un taxi", en referència a la gestació subrogada.

Obra de govern

Davant el to crispat i nerviós del PP i Ciutadans, i el paper més aviat secundari i subaltern d'Unidas Podemos, el president espanyol ha jugat un rol presidencial. No ha entrat en els insults i desqualificacions de la dreta i ha basat gran part del seu discurs en la seva obra de govern durant deu mesos a Moncloa, especialment dels decrets aprovats.

Iglesias constitucionalista

Curiosament, qui més ha llegit la Constitució espanyola no ha estat Albert Rivera o Pablo Casado. El més “constitucionalista” ha estat Pablo Iglesias. El candidat d’Unidas Podemos ha reivindicat el text constitucional, sobretot els articles que tenen a veure amb drets socials que considera que no s’estan complint, com la redistribució de la riquesa o l’educació gratuïta a tots els nivells.