La candidata del PP per Barcelona a les eleccions generals del 28-A, Cayetana Álvarez de Toledo, ha protagonitzat un debat aquest diumenge al costat de l'escriptor Fernando Savater y l'exlíder d'UPyD, Rosa Díez.

"Jo vull que Rosa Díez torni a la política". D'aquesta manera ha volgut homenatjar la candidata dels populars només començar el col·loqui, en una sala de l'Hotel Gallery de Barcelona que s'ha quedat petita. "Sense persones com elles (Savater i Díez) l'Espanya constitucional no hauria resistit" i ha insistit en el fet que "davant la democràcia hi ha dues maneres d'actuar, una és passiva i donant per fet que sempre existirà i l'altra és quan senten que està sent agredida, es posen de peu i lluiten, s'hi juguen la vida".

Díez ha volgut remarcar el fet que a "Espanya hi ha feixisme roig" i ha exposat que va sentir "ràbia" al veure les imatges d'Álvarez de Toledo "agredida" a la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest sentit, ha recordat que a ella li va passar quelcom similar fa uns anys i ha subratllat que li va agradar molt com va reaccionar la candidata del PP.

Encetant el debat sobre la Constitució, Savater ha exposat que dins de la Carta Magna "hi caben coses molt diferents". "No és un quadre on tothom ha de ser igual". Tot i això, ha detallat que "El combat polític no és entre constitucionalistes i no constitucionalistes" perquè això, segons ha dit, és "una guerra civil". "Dins la Constitució hi caben postures diferents. El que no es pot introduir dins d'aquest debat són les actituds que destrueixen la convivència".

La majoria silenciosa

Álvarez de Toledo també ha volgut recordar la manifestació del 8 d'octubre a Barcelona. "Aquella manifestació ha de ser el germen de la reconstrucció". I ha recordat que "hi va sortir gent de tot tipus: monàrquics, republicans, tothom. De sobte, va aparèixer la Catalunuya desconeguda. Fins i tot, va venir gent des de la resta d'Espanya".

"La Catalunya constitucional va sortir al carrer. El nacionalisme no ha aconseguit en 40 anys imposar una majoria separatista", ha dit. "De la seva derrota, ha de nàixer el nostre esperit de victòria", ha conclòs. 

"La democràcia està en risc, d'això van aquestes eleccions", ha volgut deixar clar Díez. Però per què està en risc, segons l'exlíder d'UPyD? "És pels independentistes? Pels bolivarians que han crescut? No, el perill és Pedro Sánchez", ha sentenciat.