La gran preocupació de Pablo Casado és no poder controlar la fuita de vot del seu partit cap a Vox i Ciutadans. És per això que aquest divendres, durant el tancament de la campanya electoral a Madrid, ha tornat a insistir en la necessitat d’”unir el vot” entorn del PP per poder liderar un govern de canvi. L'alternativa, ha avisat, és apuntalar Pedro Sánchez a la Moncloa i “que a Espanya manin Torra, Otegi i Puigdemont”. El dirigent conservador ha reivindicat la seva formació com el "centre ideològic".

Tot això el mateix dia, l’últim de la campanya, en què el candidat del Partit Popular ha obert la porta a Vox per primer cop per entrar al govern espanyol, anant un pas més enllà de la investidura andalusa. “Al final Vox i Ciutadans, tinguin 10 escons o en tinguin 40, tindran la influència que ells vulguin tenir per entrar al govern o per decidir la investidura o la legislatura”, ha dit en una entrevista a EsRadio.

Davant el pavelló WiZink Center de Madrid, on s’ha donat un bany de masses amb 7.000 persones, Pablo Casado ha repetit la mateixa cançó sobre Catalunya que durant tota la campanya electoral. Això vol dir aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola ”tan sols arribar a la presidència”, prohibir els indults a condemnats per rebel·lió o sedició, “acabar amb l’adoctrinament” a les escoles o amb la suposada “kale borroka catalana”.

Per a fer tot això, ha alertat el candidat conservador, cal “unir el vot” al voltant del PP per “fer fora els enemics d’Espanya” de la Moncloa. “El vot que no s’uneixi al voltant del PP es quedarà sense unir”, ha afirmat en aquest sentit. “Votar és gratis però pot sortir caríssim”, ha insistit. Ha assenyalat que seran capaços d’arribar a acords com a Andalusia “sense renunciar als nostres valors i principis”.

A dos dies de les eleccions generals, Casado ha promès que “el PP guanyarà i recuperarà el rumb d’aquesta nació que durant nou mesos han posat en perill l’esquerra, els independentistes, els batasunos i els comunistes de Podemos”. A l’acte de tancament ha estat acompanyat de tots els líders autonòmics, també dels més crítics, com el gallec Alberto Núñez Feijóo.

cayetana casado pp madrid - efe

Vox “s’assembla” als independentistes

La primera a intervenir en l’acte ha estat la candidata per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, que s’ha venut a l’auditori com una supervivent de Catalunya després de ser “agredits” i “insultats” pels independentistes. “Tota la meva campanya ha estat una lluita contra els nacionalistes, contra els antiliberals”, ha afirmat.

La cap de files dels populars catalans s’ha compromès a “retornar als ciutadans de Catalunya l’autonomia que el nacionalisme els ha robat”. També ha garantit que “alliberaran els catalans del jou nacionalista”, i faran arribar “la lletra de la Constitució” a tota Catalunya. “Mai més hi haurà una Catalunya buidada d’Espanya”, ha assegurat. Ha advertit que també serveix pel País Basc, Navarra, el País Valencià o les illes Balears.

Álvarez de Toledo també s’ha referit a les dretes. De Ciutadans ha dit que “està en l’adolescència”, i que per tant cal mirar-los “amb resignació”. Més paraules ha dedicat a Vox, que ha descrit com a "dreta pota negra" i de qui ha dit que “no és realment de dretes”, sinó que s’assembla més a l’esquerra i els independentistes. “Quina diferència hi ha entre dir que cal fer fora tots els immigrants i dir que cal acceptar-los tots?”, ha preguntat. “Quina diferència real hi ha entre reivindicar el dret a l’autodeterminació i prometre la quimèrica supressió de les autonomies?”, ha insistit. “Són utopies”, ha conclòs.