Josep Borrell ha alertat avui que els independentistes no afluixen, malgrat sembli el contrari. El ministre d'Exteriors vigila molt de prop qualsevol temptació de considerar els indepes com una força fiable i ha enviat un avís tant al seu partit com, pel context, a Junts per Catalunya.

"Amb la seva calculada ambigüitat, les noves línies vermelles del secessionisme semblen a alguns menys vermelles. Són les de sempre, però. Ara el referèndum no es una exigència sinó una possibilitat per considerar. Mentre estigui vigent l'actual Constitució, però, no és una possibilitat", diu en una piulada.

En una altra piulada, respon a les condicions per pactar anunciades pel president a l'exili, Carles Puigdemont, avui a Waterloo: "No és no".

L'advertiment de Borrell al seu partit ha coincidit amb l'anunci que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, en el sentit que tornarà a intervenir Catalunya si es produeix "un desafiament". "El que tinc molt clar, i a més ho dic de manera sòbria i serena però també molt determinada, és que si hi ha un nou trencament de l'ordre constitucional o de l'Estatut d'autonomia a Catalunya, l'estat social i democràtic de dret liderat per aquest govern actuarà amb tota la contundència i amb proporcionalitat davant del desafiament que es plantegi", ha indicat al diari Hoy.