El Govern ha advertit que les eleccions del 28-A seran clau i ha cridat l'independentisme a aconseguir el millor resultat possible, tot i que ha evitat concretar de quina manera aquestes formacions han d'optar als comicis. "La força que tingui l'independentisme pot condicionar en més o menys mesura el que passa al govern espanyol", ha advertit la consellera de Presidència, Elsa Artadi, després de subratllar que no es pot governar Espanya sense Catalunya.

El suport d'aquest independentisme que aspira a ser decisiu no serà de franc al Congrés que surti de les eleccions generals, segons ha explicat Artadi, que ha deixat clar que no es tornarà a repetir un suport com el que es va oferir al PSOE per superar la moció de censura. "No es tornarà a pagar per avançat i s'haurà de condicionar a favor de la democràcia i a favor dels drets de qualsevol govern que pugui passar pel vot dels partits independentistes", ha advertit en relació amb possibles acords postelectorals.

Fracàs de Sánchez

Artadi ha carregat amb duresa contra l'executiu de Pedro Sánchez, el qual ha descrit com "un fracàs per manca de coratge i manca de determinació" i incapaç de resoldre el debat català. "Avui es torna a demostrar que Espanya és ingovernable mentre no afronti el conflicte polític que viu Catalunya amb l'estat espanyol", ha sintetitzat.

La consellera ha lamentat que Sánchez hagi "malbaratat" la moció de censura, no hagi sabut fer cap pas per resoldre el conflicte amb Catalunya i s'hagi basat més en l'estètica que en els fets. L'ha acusat de tacticisme electoral amb una convocatòria a urnes que atribueix a una "decisió irresponsable i partidista" i que ha aconseguit convertir el "fracàs de la ultradreta a la manifestació de diumenge en un èxit"

Pel que fa als pressupostos catalans, la consellera ha reiterat que des de vicepresidència es convocarà una nova reunió amb els comuns per exposar una proposta sobre com modificar el projecte tant pel que fa a les despeses com als ingressos, veient quin impacte representen les diferents mesures proposades. En aquest sentit, ha reclamat que ningú intenti "partiditzar" aquest debat a les portes d'uns comicis.