Pablo Casado és, des del passat diumenge, el primer feijooista d'Espanya. Aquest dimecres, davant dels seus barons territorials, el líder del PP ha tornat a apropiar-se de la majoria absoluta del president de la Xunta de Galícia com si també fos pròpia. Ho ha fet davant del propi Alberto Núñez Feijóo, que a l'entrada del Comitè Executiu Nacional a Gènova ha avisat que el camí passa per la moderació, i no per anar a remolc de l'extrema dreta "populista" de Vox. Tota una esmena a l'estratègia de Casado, que tampoc no mostra signes de voler-la abandonar.

Tres dies després de la quarta victòria de Feijóo a Galícia, i del fracàs de l'aposta personal de Gènova per l'ultra Carlos Iturgaiz a Euskadi, Pablo Casado ha fet com si no hagués passat res. Ha arrencat la seva intervenció en obert penjant-se la mateixa medalla que Núñez Feijóo agraint-li haver “brindat aquest triomf al teu partit”. En aquest sentit, el cap de l’oposició li ha assegurat que “la teva victòria és el nostre millor aval per arribar al govern d’Espanya”. I ha assegurat que les victòries a Galícia sempre han precedit victòries a l’Estat.

Però Pablo Casado no ha exhibit cap intenció de voler canviar d'estratègia, que considera l'adequada. "Ningú no ens ha de portar a la moderació perquè sempre hem estat en la moderació", ha arribat a dir el dirigent conservador. Com a símptoma, la seva voluntat de blindar la seva aposta personal de línia, Carlos Iturgaiz, al capdavant del PP basc després d’haver apartat el moderat Alfonso Alonso. Casado li ha traslladat “tot el seu suport” malgrat la derrota, i l’ha descrit com un “gegant moral” i “un dels polítics més admirats de la política espanyola”. Ha dit que el seu és un projecte “centrat en la prosperitat i la llibertat”.

Però Alberto Núñez Feijóo, principal opositor intern, no pensa el mateix de Casado. A l’entrada a la seu de Gènova a Madrid, el president de la Xunta ha defensat que “el model Feijóo ha funcionat a Galícia”, impedint l’entrada tant de l’extrema dreta com de l’”extrema esquerra”. I ha avisat que aquest model s’ha d’”extrapolar” a la resta d’Espanya. “El PP no és un partit frívol, és un partit d’Estat, un partit d’alternativa”, ha contraposat el dirigent gallec.

En aquesta línia, Feijóo ha avisat que els extremismes i populismes de tot signe “no tenen cabuda en l’Espanya constitucional i en l’Espanya actual”. Ha sostingut que “el PP té un gran futur si continua sent un partit centrat i temperat”. No ha volgut furgar en la ferida del País Basc, assegurant que “Iturgaiz ha fet tot el que ha pogut”. No obstant això, ha aprofitat per insistitren el seu missatge: “Em reafirmo: el populisme és el contrari de la política”. Tota una esmena a la totalitat.