El 2023 és un any electoral amb majúscules: eleccions municipals i a algunes comunitats autònomes el 28 de maig, eleccions generals a finals d'any i també eleccions al Consell General d'Andorra aquest diumenge 2 d'abril. El Consell General d'aquest petit país veí de Catalunya, és el nom que rep el parlament unicameral, sovint anomenat pel nom històric Consell General de les Valls. D'acord amb la constitució andorrana de 1993, la població nacional i les set parròquies hi tenen representació mixta i paritària. El Consell General exerceix la potestat legislativa segons la doctrina de la separació de poders. L'actual president del Govern d'Andorra, Xavier Espot, repeteix com a cap de llista de Demòcrates.

Eleccions Andorra 2023: aquests són els partits i candidats

 

Un sistema electoral diferent

A Andorra, cada votant té dos vots i hi ha 28 escons en joc. Ho faran en dues votacions: la de la llista nacional, que servirà per escollir 14 representants amb un sistema proporcional i en les llistes territorials, en les quals es triaran els altres 14 consellers. Dos per parròquia amb un sistema electoral conegut com "first past the post" (l'equivalent a una majoria simple): el vencedor s'ho endú tot. Així que la llista electoral que resulti guanyadora a cada parròquia, sigui només per un vot, portarà a l'hemicicle els dos representants. A Andorra hi ha un total de set parròquies: Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

Les candidatures

Un total de sis candidatures concorreran a la circumscripció nacional, i els electors podran escollir, també, entre 20 llistes diferents per a la circumscripció territorial. Els votants hauran de dipositar a l'urna dues paperetes: una per a la circumscripció nacional i una altra per a la territorial, ja que el parlament andorrà està configurat en una sola cambra per representants sorgits de les dues circumscripcions. Els sis partits que es disputaran els 14 consellers nacionals (diputats) del Consell General (Parlament) són Demòcrates (DA), Liberals d'Andorra (L'A), la coalició entre Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes-SDP, Acció, Concòrdia i Andorra Endavant

D'altra banda, els consellers territorials s'escolliran de les següents llistes: en el cas d'Andorra la Vella es podrà escollir entre Andorra Endavant, Concòrdia, Demòcrates + Liberals i PS SDP+. Pel que fa a Canillo es presenta només la candidatura Demòcrates + Independents. A Encamp es podrà escollir entre PS + Agrupament Encampadà i Units per al Progrés + Demòcrates + Independents. A Escaldes-Engordany hi haurà Concòrdia, Demòcrates + Acció + Independents i PS SDP +. A la Massana es presenten Acció + Independents, Ciutadans Compromesos + Demòcrates i PS SDP+. En el cas d'Ordino, les llistes presentades són les d'Acció Comunal d’Ordino + Demòcrates + Liberals, Andorra Endavant i Partit Socialdemòcrata + Per Ordino. I, finalment, a Sant Julià de Lòria es votarà entre Andorra Endavant, Concòrdia + Desperta Laurèdia, Demòcrates + Liberals + Independents i PS SDP+.

Les modalitats de vot a Andorra

Igual que a tot arreu, els andorrans que per qualsevol motiu es trobin fora del país en la data de les eleccions, poden sol·licitar el vot per correu fins al 28 de març, com a data límit. Una altra opció que tenen les andorranes i andorrans és el vot judicial. Aquesta modalitat de vot presencial està oberta des del 20 de març; els ciutadans del país poden dipositar el seu vot a la Batllia (la seu de la Justícia) de dilluns a divendres, entre les 9 i les 19 h, i els dissabtes de 9 a 13 h, fins a l’1 d’abril. Les butlletes i els sobres per votar es trobaran a la mateixa Batllia i als comuns. Per exercir el dret a vot caldrà mostrar un document acreditatiu. Aquest 2023 la modalitat de vot judicial ha triomfat entre els andorrans i, en tant sols 5 dies, ja han votat 2.000 persones (cal tenir en compte que a Andorra només hi viuen prop de 80.000 persones de les quals 29.957 estan cridades a les urnes).