Susana Díaz convoca eleccions contra Pedro Sánchez. És el fons de les dramàtiques portades dels diaris impresos de Madrid d’aquest dimarts –del Trio Antigovernamental, s’entén: El Mundo, ABC i La Razón. S'ho agafa amb més calma El País. Hi ha el detall que Díaz i Sánchez són del mateix partit i que, òbviament, cap dels dos desitja que l’altre perdi perquè, òbviament, seria disparar-se un tret al peu. Però, meh, per què encallar-se en aquestes petites minúcies de la vida política si el que volen aquests diaris és Sánchez dimissió, eleccions generals ja? Certament, la realitat molesta i, per tant, que es foti la realitat. Sánchez dimissió, eleccions ja.

ABC

EM

LR

EP

L’altre detall és que es eleccions andaluses iniciaran, com al 2015, un nou cicle electoral. Ho explica José Pablo Ferrándiz a Agenda Pública. Aquell any, la lideressa andalusa, que governava amb Izquierda Unida  –ara ho fa amb Ciutadans–, també va dissoldre abans d’hora.

Arrenca un cicle electoral?

Després de les eleccions andaluses van arribar les municipals i autonòmiques al maig del 2015. No és qualsevol cosa. Ferrándiz recorda que “a Espanya, els canvis en la política solen venir precedits de terratrèmols, de major o menor intensitat, en àmbits locals i regionals”. Com les municipals del 1931, que van donar pas a la II República (la foto és d'aquelles eleccions a Éibar, Guipúscoa).

Al setembre següent, les eleccions al Parlament, amb l'aparició de la coalició Junts pel Sí (CDC, ERC i independents) i el seu programa independentista que va conduir a l’1-O. Abans, però, encara al desembre del 2015, es van fer les generals que farien saltar el bipartidisme espanyol amb l’arribada de Podemos i Ciutadans, que van deixar un Congrés penjat i obligat a repetir comicis al juny del 2016. De tot això, als diaris d'aquest dimarts, gairebé ni mu.

Un tercer detall: les enquestes donen bé al PSOE, fins ara. Detalls, detalls, detalls. Les portades que avui sembla que es freguen les mans potser serveixen demà per eixugar llàgrimes als mateixos diaris que les han editat –o per a que en facin confetti si els resultats els somriuen.

Dues perles

Una. "Rèquiem pel diàleg", titula La Razón la fotografia de Sánchez al costat de Torra en la missa funeral per Montserrat Caballé. Posats a inventar –o a fer poesia– podien haver titulat el contrari i també servia. Ja se sap, però, que no hi ha res que aturi a un portadista decidit quan vol dir alguna cosa, sí o sí.

Dues. La portada d'El Mundo du aquesta frase d'Alejandro Fernández, diputat al Parlament del PP: "Vox és fruit del procés". No te'n riguis, que ho ha dit de debò. Entre les múltiples rèpliques que se li han fet, aquesta fa pensar: