El candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reivindicat la seva candidatura com la solució per "desbloquejar la irresponsabilitat" dels governs tant català com espanyol. En l'acte d'inici de la campanya per a les eleccions del 10-N, Asens ha retret a JxCat i ERC estar "més preocupats de les gesticulacions que de governar", mentre ha carregat contra el govern espanyol per seguir "la línia de continuïtat i immobilisme" del PP.

En aquest sentit, Asens ha subratllat que els comuns són "l'opció útil" del republicanisme d'esquerres per "aixecar les banderes" del federalisme i la plurinacionalitat que, segons creu, són uns valors que el PSOE "ha abandonat".

Asens també ha denunciat que els executius català i espanyol han "incomplert" les seves promeses i ha avançat que la seva candidatura "dirà la veritat" encara que a vegades "sigui incòmoda". En el cas català, els ha acusat d'estar "confusos i dividits" i els ha retret que "s'amaguin" darrere el conseller de l'Interior, Miquel Buch.

Asens s'ha dirigit a les dues formacions independentistes del Govern i els ha exigit que "es facin càrrec de la situació d'excepcionalitat" perquè, segons creu, no es pot construir un país "deixant enrere l'altra meitat". "Els temps del 'nosaltres sols', del 'tenim pressa', del 'com pitjor millor', del 'ho tenim a tocar' han fracassat", ha sentenciat. Pel que fa al govern espanyol, els ha recriminat que segueixin "amb la línia d'incomprensió del PP" i ha lamentat que hagin "desconnectat emocionalment" de part de la societat.

Així, Asens ha reclamat un govern espanyol que "escolti a Catalunya" i que no sigui "una paret" i s'ha erigit com a garantia perquè "Sánchez no miri a la dreta". "Hi ha dues opcions, o una gran coalició del PSOE amb el PP o una majoria progressista amb nosaltres com a punta de llança", ha resumit. Asens ha insistit, a més, que els seus objectius per al govern espanyol són la llibertat dels presos, un diàleg "estable i sense condicions" i "solucions que passen perquè un dia els catalans puguin decidir el seu futur".