El conflicte institucional entre el Congrés dels Diputats i el govern en funcions de Mariano Rajoy podria estar a tocar. El portaveu de la comissió de Defensa de la cambra baixa, Germán Rodríguez, ha explicat que no tenen constància que el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, comparegui a les 10 hores la reunió de l'òrgan, malgrat que li han tramès la petició i esperen que ho faci. Ara bé, el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luís Ayllón, ja va anunciar que "no hi acudiria". La tesi de l'executiu espanyol és que "si no hi ha activitat política, no s'han de retre comptes" davant la cambra. La no assistència a la compareixença és la premissa que el portaveu socialista, Antonio Hernando, ha posat per tramitar el conflicte davant del Tribunal Constitucional.

Segons Ayllón, en canvi, el govern no pot comparèixer, ni hauria de fer-ho, en virtut d'un informe elaborat pels serveis jurídics de l'Estat. Tanmateix, el portaveu de la comissió de Defensa considera que aquesta negativa "és un intent de blindar Rajoy per tal que no doni explicacions". És a dir, que el fet que hi assistís el ministre podria crear un precedent per poder demanar explicacions a l'executiu si no es vol sotmetre a una sessió de control davant del Congrés. El portaveu de Defensa vol que Morenés doni comptes sobre les operacions que està duent a terme l'OTAN. A més, ha assegurat, que el ministre si no ho fa a les 10 hores com està previst, sol·licitaran "que la mesa de la comissió elevi el fet a la mesa del Congrés perquè prengui les mesures oportunes".

Hernando considera que hi ha una majoria suficient perquè el ple del Congrés voti a favor de tramitar aquesta petició davant del Tribunal Constitucional. Tot i així, ha indicat que seria un procés "llarg". Algunes veus han assegurat que, per quan estigués tramitada la causa, el govern espanyol ja no estaria en funcions. La insistència de la cambra és per rebre informació sobre l'activitat dels ministres, per controlar el govern.

Patxi, "precampanya"

El president del Congrés, Patxi López, ha enviat una carta a la vicepresidenta en funcions del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, demanant-li que l'executiu comparegui davant del Parlament espanyol. Santamaría ha respost i li ha sol·licitat que "reflexioni" perquè creu que es pretén convertir la cambra en un lloc per fer "precampanya". La dirigent del PP creu que la posició de l'executiu de Mariano Rajoy és "molt coherent" i no sembla tenir intenció de canviar-la.