La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat aquest dimarts el recurs de súplica que van presentar l'expresident del Parlament Roger Torrent i uns altres tres membres de la Mesa de la cambra catalana per presumptament desobeir el Tribunal Constitucional (TC) en tramitar propostes de resolució relacionades amb el procés independentista.

Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press, els magistrats també desestimen el recurs de súplica que afecta el llavors secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, i a la secretària quarta, Adriana Delgado, encara que en la decisió no esmenten el llavors vicepresident primer, Josep Costa.

La querella, que la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar l'1 de març, es refereix a la tramitació de dues resolucions que reivindicaven el dret d'autodeterminació i reprovaven el Rei. En concret, es refereix a una proposta de resolució que van registrar Junts, ERC i la CUP contra la sentència de l'1-O i que defensava el dret a l'autodeterminació. També a una resolució tramitada el mateix dia i que "reiterava la reprovació" al Rei després que el TC ja havia declarat inconstitucionals els apartats d'una altra resolució en el mateix sentit. 

El fiscal considera que la tramitació d'aquestes propostes de resolució va suposar desatendre el TC, que havia anul·lat les lleis de desconnexió i havia advertit la Mesa del Parlament de la seva obligació d'impedir que s'apliquessin.

Els procuradors de Torrent, Campdepadrós i Delgado van presentar el passat 23 de març i 8 d'abril un recurs de súplica on demanaven al TSJC de revocar la resolució amb què va admetre a tràmit la querella del fiscal, dictar-ne una de nova per inadmetre-ho, i que fos revisada per un altre tribunal "per garantir la necessària imparcialitat".

Rebuig de la sentència de l'1-O

La resolució de rebuig de la sentència del procés que condemnava a més de 100 anys de presó els líders independentistes es va aprovar amb 61 vots a favor, cap en contra i 8 abstencions. Li van donar suport els diputats de JxCat, ERC i la CUP. Els representants de Ciutadans van abandonar l'hemicicle i els del PSC i el PP —que es van quedar— no van participar en la votació. Les abstencions són dels escons de Catalunya en Comú. Un canvi d'horari en el ple va permetre fintar el TC i aprovar el text tres minuts abans que arribés el correu informant de la suspensió del TC.

La reprovació de la monarquia

La comissió d'Empresa del Parlament va aprovar una proposta de resolució en què condemnava la guerra bruta econòmica de l'Estat després de l'1-O. El text, aprovat amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, també reprovava la participació del rei Felip VI i de l'exministre Luis de Guindos, de qui exigeix la dimissió del BCE.

La resolució "condemna la campanya per desestabilitzar l'economia catalana per part del Govern de l'Estat" i "denuncia el greu perill per a l'estabilitat econòmica i financera de Catalunya" que això va causar. A més, insta els partits amb representació al Congrés dels Diputats "perquè exigeixin al govern espanyol una explicació clara, detallada i transparent" sobre aquesta operació.