El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat els recursos d'empara d'Anna Gabriel, Mireia Boya, Carme Forcadell i Anna Simó en relació amb la causa de l'1 d'octubre per "falta d'esgotament de la via judicial", han informat fonts jurídiques.

El TC emplaça les defenses a tornar-ho a presentar si el Tribunal Suprem rebutja en la vista de la setmana que ve traslladar la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En el seu moment, la Sala Penal del Tribunal Suprem no va ni admetre a tràmit aquesta petició de recusació i, per això, Carme Forcadell ho va portar al TC, perquè considera que s'ha vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva, a un procés amb totes les garanties i el dret a la defensa i a un jutge imparcial. En la resolució del TC d'admissió a tràmit, el tribunal reconeix que es planteja una qüestió que afecta "una faceta del dret fonamental" i que no hi ha doctrina sobre aquest aspecte i, per tant, es compleixen els requisits per admetre a tràmit el recurs d'empara. El recurs, segons el TC, pot "donar ocasió al tribunal per aclarir i canviar la seva doctrina com a conseqüència d'un procés de reflexió interna".

La defensa de les dues exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya va presentar el recurs d'empara davant del TC un cop que el Suprem va tancar la porta a plantejar un trasllat de la causa al TSJC. La Sala Penal ja va rebutjar la qüestió de competència plantejada per la CUP al gener. Però el TC també va admetre aquest recurs de Gabriel i Boya.

Però finalment ha quedat en un foc d'encenalls i el TC ha desestimat els recursos.

Les sentències que es notificaran en els pròxims dies consideren que els recursos han estat plantejats de forma prematura en el procés d'empara, perquè haurien d'haver esgotat prèviament la via judicial davant el Tribunal Suprem amb el plantejament d'un "article de previ i especial pronunciament" que sol·licités la declinatòria de jurisdicció.

De fet, la celebració del citat "article de previ pronunciament" ja s'ha sol·licitat per les defenses i s'ha de resoldre en la vista pública de la setmana que ve davant els set magistrats que jutjaran el procés al Suprem. El que es decideixi en aquesta vista del proper dimarts, 18 de desembre, en el cas de ser contrari als interessos dels processats, es pot presentar una altra vegada al Constitucional, que llavors ja podrà pronunciar-se sobre el fons de la qüestió.

Res a veure amb la vaga de fam

El Tribunal Constitucional (TC) té previst celebrar dos plens consecutius abans que s'acabi l'any, aquesta setmana i la següent. 

En aquests plens s'inclouran els primers recursos de processats en la causa per rebel·lió. Fonts judicials asseguren que això és el que preveu el seu calendari i que no té res a veure amb la vaga de fam de Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Torra i Jordi Sànchez.

En marxa la resolució dels recursos

La decisió d'avui del TC dona el tret de sortida a la resolució dels recursos de la resta de processats i presos polítics que estan pendents. N'hi ha una trentena.

Entre els recursos encara pendents de veure hi ha els que afecten la situació de presó preventiva dels processats, diversos dels quals que han demanat al TC que els excarceri mentre revisa si en el seu cas s'ha produït vulneració de drets fonamentals.

En aquest cas es troba l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras o els consellers presos Josep Rull i Jordi Turull. Aquests assumptes no està previst que els comencin a deliberar fins al pròxim gener, segons les fonts consultades.