635826741107170370w

El Tribunal Constitucional suspendrà aquest divendres com a molt tard la resolució de ruptura aprovada aquest matí pel Parlament de Catalunya. El TC prendrà aquesta decisió, després que el govern espanyol presenti dimecres un recurs d'inconstitucionalitat. El cap de l'executiu, Mariano Rajoy, ho ha anunciat avui des de Béjar, on es trobava en un acte de precampanya electoral.

El president ha dit que aquesta és una "primera mesura obligada" i que estan "decidits a utilitzar tots els mitjans" per aturar la desconnexió de Catalunya, tot i que espera no haver d'aplicar l'article 155 de la Constitució.

"Catalunya no es desconnectarà d'enlloc" ha dit i ha demanat als ciutadans que estiguin tranquils. El cap de l'executiu s'encarregarà que aquesta suspensió sigui comunicada directament a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Sol·licitarem la immediata suspensió d'aquesta iniciativa i de tots els seus possibles efectes. Serà comunicada a la presidenta perquè tingui en compte que la iniciativa no té cap valor" ha dit.

Amb el suport del PSOE

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha donat suport a la iniciativa del govern espanyol i ha declarat que "l'Estat té l'obligació d'adoptar les mesures necessàries per restaurar el compliment de la Constitució".

El socialista ha fet una crida als ciutadans a mantenir-se units i s'ha mostrat convençut que "la majoria dels catalans no volen la secessió". Segons Sánchez, l'aprovació de la resolució "suposa el major desafiament d'aquest país" i és contrària a "les regles de convivència que han de regir Espanya".

UPyD vol suspendre l'autonomia

El líder d'UPyD, Andrés Herzog, ha instat a Rajoy, a activar avui l'article 155 de la Constitució sobre la suspensió de l'autonomia en resposta a l'aprovació de la resolució, cosa que, segons la seva opinió, "s'havia d'haver fet servir fa temps". Herzog també ha demanat que s'enviï un requeriment al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, "perquè s'avingui a complir amb la legalitat vigent".

Segons el candidat d'UPyD, ara mateix hi ha un buit de poder democràtic a Catalunya, "perquè els que exerceixen el poder, els colpistes, han confirmat la seva desobediència a totes les lleis". Arran d'aquests fets, considera que el Govern ha d'instar a l'Advocacia de l'Estat perquè impulsi la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que van admetre a tràmit la resolució i també contra els diputats que avui han votat a favor.