Per primera vegada a la història de la democràcia espanyola, una força progressista que no és el PSOE, el podria superar en escons i en vots. El sorpasso de la coalició Unidos Podemos ja és aquí, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). L'aliança entre Pablo Iglesias i Alberto Garzón, sumada a les confluències d'En Comú Podem, Compromís i En Marea, arribaria al voltant dels 92 escons, i els socialistes n'obtindrien uns 80, fet que suposa 10 escons menys que el passat 20 de desembre. 

La primera força seria el Partit Popular (PP) amb 118-121 escons, dos menys que el 20-D (123 diputats); en quart lloc hi hauria Ciutadans, amb 38-39 escons, havent-ne perdut un, tal com il·lustra el gràfic elaborat pels investigadors. Entre els partits catalans, En Comú Podem milloraria el seu resultat en 3 escons, i ERC els sostindria en una pinça de 8-9. El perjudicat seria CDC, amb una pèrdua d'almenys un escó, situant-se entre els 6-7.

Sembla que aquesta vegada el sistema electoral no ha perjudicat els podemistes, com sí que els va penalitzar la vegada anterior. El marge de percentatges d'Unidos Podemos és superior al PSOE, com algunes enquestadores privades havien anunciat. La novetat es troba en el fet de superar els socialistes en escons, i millorar el marge del 20-D, quan Podemos més les confluències van assolir 69 diputats.  

Amb aquests resultats, la voluntat d'Unidos Podemos de forjar un govern d'esquerres i progressista podria cobrar vida. L'aliança entre PSOE+UP+confluències, suposaria uns 170-172 diputats, fregant la majoria absoluta dels 176 escons, de manera que només necessitarien l'abstenció d'algun dels partits que tenen entorn de 5 escons per governar. Per la banda del PP i Ciutadans, la seva aliança fregaria els 160 escons. 

En aquest escenari, el PSOE es col·loca com a peça central del tauler per a la conformació de pactes. Si el candidat proposat pel Rei és el president en funcions, Mariano Rajoy, i aquest accepta, l'única alternativa que tindria per governar seria una abstenció de Pedro Sánchez en segona volta, o un vot afirmatiu en la primera. Fracassada aquesta investidura, el següent candidat de Felip VI seria Pablo Iglesias, el qual s'hauria de valdre amb el suport per activa o per passiva de Sánchez per governar.

En cas que el PSOE no es volgués decidir aquesta vegada entre Podemos i Ciutadans, Espanya caminaria cap a unes terceres eleccions.