"La paralització constant de Rodalies és radicalment inadmissible". Aquestes han estat les paraules del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, sobre la situació dels ferrocarrils a Catalunya, i tenint present l'incendi produït aquest dimarts en una estació abandonada d'Adif i que va afectar 72.000 passatgers i 210 trens.

En una roda de premsa al Parlament per explicar l'informe de l'òrgan sobre el 2015, Ribó ha assegurat que "aquesta no és una qüestió puntual", fent referència a les explicacions donades per Adif culpabilitzant els Mossos de no haver controlat l'entrada d'indigents.

Sobre si la solució a aquestes deficiències implicaria transferir la gestió de la xarxa a la Generalitat, com va demanar el conseller de Territori Josep Rull, el Síndic ha remarcat que "podria ser una solució". Però per ell, el principal problema és "la manca d'inversions" que titlla de "xifres escandaloses" que són un "gran desequilibri" entre territoris de l'Estat.

Més política social

La tendència de queixes en l'últim any al Síndic ha canviat. Com ha apuntat Ribó, "hi ha una accentuació del bloc de queixes pertanyents al de polítiques socials i passen a un segon terme les qüestions de consum" i ha lamentat que el 2015 s'hagi passat "la frontera de les 10.000 queixes".

 

Per això, des de l'òrgan han demanat al Govern que durant aquesta legislatura es faci "una política social més decidida per combatre les lesions de dret dels col·lectius vulnerables", com "les demores en el pagament de les rendes mínimes". En aquest sentit també ha apuntat la necessitat de combatre "amb més celeritat" els desnonaments.

Els mecanismes electorals

Alguns dels àmbits on també es demana actuar és en l'enviament de les paperetes a l'estranger perquè es pugui votar. Segons Rafael Ribó, "sembla quasi un acudit que hi hagi gent que estigui rebent ara les del 20D".

 

Sobre els blocs electorals, si bé ha explicat que des del Síndic hi estan en contra, ha reclamat que si hi són, es compleixin. Segons ha denunciat, en alguns comicis del 2015 s'ha vulnerat la LOREC, que també exigeix que les cadenes privades ofereixin una pluralitat, i per aquest motiu ha apelat la Junta Electoral Central perquè "prengui cartes en l'assumpte".