La por del PSOE al sorpasso per part de qualsevol altra força d'esquerra és un tema que ha existit de forma recurrent en la història d'Espanya. El temor va néixer primer amb Izquierda Unida, que no va aconseguir fer el tomb als socialistes en temps de Julio Anguita i Felipe González. La por semblava haver-se dissipat fins que va irrompre Podemos. La formació dels cercles té vocació de ser la força hegemònica de l'esquerra, i en les darreres hores, els de Ferraz han donat evidències d'estar neguitosos davant d'aquest risc.

Errejón, objectiu a batre

Deia el número dos de Podemos, Íñigo Errejón, que el PSOE darrerament s'havia fixat en ell "com a objectiu a batre". El portaveu dels podemistes intentava explicar així per què en les darreres hores els socialistes han estès la idea que Errejón és la persona que era partidària de facilitar la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. "Que no externalitzi Sánchez les culpes d'allò que no li ha permès Susana Díaz dins del seu partit", ha indicat. Sembla que Errejón es referia a la coalició "a la valenciana", juntament amb IU i les confluències.

Després de trobar-se amb el Rei, Sánchez va parlar de forma contundent sobre allò que ell considera com a "les ales de Podemos". Per al líder del PSOE, l'ala "dura" estaria constituïda per Juan Carlos Monedero, i el líder del partit, Pablo Iglesias. Alhora, l'ala tova seria la d'Errejón. Segons el diputat de Compromís, Joan Baldoví, a la taula de negociació amb 23 diputats, amb representants del PSOE, Podemos, Compromís, i les confluències, Errejón es va mostrar dialogant. El podemista no ho nega, però precisant que cal "tenir la mà estesa per un govern del canvi".

Pressió sobre IU

Fonts socialistes citades per eldiario.es han intentat temptejar si Izquierda Unida (IU) confluiria amb Podemos. La situació hauria arribat al punt d'ensenyar-li que les enquestes podrien ser més favorables en l'actualitat als d'Alberto Garzón. La incursió va produir-se just després que s'anunciés l'inici de les negociacions entre Garzón i Iglesias. No era l'únic intent que feien des de Ferraz en les darreres hores: a Compromís, juntament amb altres partits, també l'haurien sondejat sobre la possibilitat de reeditar la confluència amb els podemistes.

A la festa de la Primavera de Podemos, diumenge passat, Pablo Iglesias va insistir en la idea de fer el sorpasso al PSOE, i construir una força que pugui "rivalitzar" amb Ferraz. El mateix Garzón va indicar aquesta setmana que era possible frenar l'abstenció electoral que alguns apunten per al 26-J, en cas que s'introdueixi un nou element, com ara l'entesa entre ells dos. Així les coses, al PSOE li comença a preocupar aquesta possibilitat, i els seus intents de pal·liar-la s'han pogut palpar en les darreres hores. El 26-J se sabrà.