Foc creuat entre el PP i PSOE el cap de setmana abans de la nova ronda de consultes que ha de fer el rei Felip VI per proposar president del Govern. El PSOE es resisteix a presentar la seva candidatura si Rajoy no es retira definitivament. El president del Govern en funcions, però, no vol sentir a parlar de presentar-se a la investidura "per perdre-la". La imatge d'un Rajoy sol a les Corts interessa als socialistes, que insisteixen a reclamar "que assumeixi la seva responsabilitat".

Inventar els llimbs

La número 2 de la llista de Pedro Sánchez, Meritxell Batet, ha dit a RAC1 que només si el Rei encarrega al candidat socialista formar govern, començaran a negociar una proposta alternativa a la del PP. "Pedro Sánchez no jugarà amb les institucions del país i no declinarà aquesta responsabilitat", ha assegurat.

El secretari d'organització socialista, però, ha insistit que això només es pot produir si Rajoy es retira. Ha titllat el candidat del PP de "triler" i de voler "inventar els llimbs, quan en política això no existeix". "O passa primer o es retira de la política", ha etzibat. César Luena també ha afegit que al PSOE "no s'hi ve amb numerets", referint-se a la proposta de coalició de Pablo Iglesias i a la seva trucada ahir a La Sexta per afirmar que el PSOE fa servir "excuses" per no pactar amb Podemos, sinó "amb propostes polítiques".

Segona transició

María Dolores de Cospedal, per la seva banda, ha assegurat que mantindran el seu candidat i que "lluitarem fins al final pel nostre projecte". La secretària general del PP ha apel·lat, després de la reunió executiva del PP a Castella-la Manxa, a l'esperit de la transició, tot demanant a Pedro Sánchez que "es posin d'acord els partits moderats i constitucionalistes per a les reformes que Espanya requereix". Aquesta segona transició, com l'ha anomenat la dirigent popular, haurà de garantir "la unitat d'Espanya, la convivència i l'interès general". A més, ha volgut dissuadir el secretari general del PSOE de "pactes de perdedors que sempre acaben essent dolents", i ha posat com a exemple Portugal, on, ha dit, "els ha calgut recórrer als conservadors per pactar lleis". "No es pot fer un pacte d'esquena a un terç de l'electorat", ha reblat.

C's: contra Podemos

Per Ciutadans, que sosté que votarà en contra de qualsevol govern amb Podemos i s'abstindrà a un del PP o el PSOE, "l'estratègia" sobre "els torns" i "a qui li toca primer" que estan duent a terme el PSOE i PP és "equivocada". El vicesecretari general de la formació taronja ha dit que "els acords no cauen del cel i cal negociar-los i treballar per obtenir-los".