iceta consell nacional

"Rajoy s'amaga a la Moncloa esperant que passi poc menys que un miracle", ha afirmat Miquel Iceta al consell nacional del PSC. A la seva intervenció davant de l'òrgan de govern socialista, on ha valorat com a "dolents" els resultats del 20D tant al PSOE com al PSC, el primer secretari ha instat el candidat del PP a "sotmetre's al veredicte de la cambra o retirar-se" perquè, assegura, s'ha quedat sol després d'una legislatura "on no ha volgut comptar amb ningú". En aquesta línia, ha reiterat que els socialistes no avalaran una investidura ni de Rajoy "ni de ningú del PP", ja sigui amb el vot a favor o amb l'abstenció.

Iceta ha valorat que Pedro Sánchez hagi "tingut prudència i sentit d'Estat" en deixar que Rajoy intentés formar Govern primer, cosa que, diu, "no s'ha de veure com un gest de vacil·lació". Però ara, diu, Rajoy ha tingut "un gest irresponsable que només vol guanyar temps" en anunciar que declina la proposta del Rei per ser candidat. Per això ha anunciat que els socialistes treballaran per una "majoria alternativa reformista".

Iglesias "reclama ministeris"

En aquest sentit, el líder socialista ha valorat que Pablo Iglesias hagi "retirat les seves línies vermelles" per parlar amb els socialistes. "No era la forma ni el lloc", ha opinat Iceta, al·ludint a la roda de premsa del candidat de Podemos després de trobar-se amb el Rei, "però val més això que res".

Iceta ha dit, però, que "cal parlar de polítiques públiques abans que de vicepresidències i ministeris", fent referència a la comentada proposta de Podemos de crear un ministeri de la Plurinacionalitat.

Vuit grans acords

Per al primer secretari del PSC qualsevol pacte per governar haurà de contenir els següents eixos programàtics: recuperació econòmica justa amb la reforma d'un sistema fiscal de tipus progressiu, un nou pacte educatiu després de derogar la LOMCE (coneguda com a Llei Wert), reconstrucció de l'Estat del benestar, reconstrucció del Pacte de Toledo sobre les pensions, un pacte d'Estat per la regeneració democràtica, un pacte d'Estat contra la violència de gènere, treballar per "recuperar el paper d'Espanya dins del procés d'integració europea" i la reforma constitucional "de la qual hem parlat tant".

Foto de portada: Miquel Iceta al Consell Nacional del PSC (EFE).