_MG_9188

L'únic grup que, de moment, descarta totalment ser a la comissió per la transició nacional i procés constituent que s'aprovarà al ple de demà és el PSC. La portaveu parlamentària dels socialistes ha reiterat la intenció del PSC de "no ser figurants d'una representació que ja sabem com acabarà", en al·lusió a la comissió pel dret a decidir que es va celebrar l'anterior legislatura. Segons Eva Granados, aquella comissió només volia "compasar el full de ruta particular de Convergència i Unió", i lamenta que no va arribar ni a concloure.

Catalunya Sí que es Pot ha encoratjat "molt especialment" els socialistes a afegir-se a aquesta comissió, ja que, afirmen, "no és una comissió per la independència ni per l'Estat federal", sinó que vol debatre sobre el futur del país, no només pel que fa al model d'Estat.

C's estarà "vigilant"

Qui no ha descartat assistir a la comissió quan ho trobi pertinent ha estat Ciutadans. El seu portaveu, Carlos Carrizosa, ha negat que la formació taronja faci tasca parlamentària perquè "és una comissió proposada per la CUP, que no estarà d'acord a debatre una qüestió que, per ells, està tancada [la constitució d'un Estat independent]", però afirma que "estarem vigilants" en tot el que allà s'hi debati i no descarten nomenar més endavant algun portaveu per fer oposició i defensar els postulats de Ciutadans si cal.

La CUP ha convidat tots els actors polítics i socials a debatre en aquesta comissió, a la qual celebra que s'hi hagi sumat CSQP, entre ells Barcelona en Comú, que s'ha desvinculat de la formació liderada per Lluís Rabell i ha afirmat en diverses ocasions que no té qui representi la seva confluència al Parlament.

CSQP puntualitza que si s'afegeix a aquesta comissió és perquè és d'estudi i no legislativa. Totes les lleis que es despleguin del full de ruta de Junts pel Sí i la CUP aprovat el 9 de novembre es desplegaran a través de la CAI (Comissió d'Afers Institucionals), la qual, per aquest motiu, en aquesta legislatura podria no presidir-la l'oposició, com és costum –cosa que ha lamentat Ciutadans–.

El PP hi farà "oposició"

També el PP s'agafa al fet que la comissió sigui d'estudi per participar-hi. Els populars van anunciar dilluns que hi seran per "fer oposició" i "donar la cara". Ha estat després d'aquesta decisió del PP que Ciutadans ha anunciat que es planteja ser-hi.