Avinguda Ernest Lluch, carrer de Pablo Iglesias (no el Coletas, sinó el fundador del PSOE). Mataró evoca els valors i la història socialistes. Que el PSOE es nodreix del vot de gent gran humil d'arrels castellanoparlants, s'evidencia només entrar a l'acte. Tots superen la seixantena d'anys. Hi ha homes amb boina que semblen acabats de tornar de collir tomàquets a l'hort.

Una loba en el armario tiene ganas de salir, sona de fons, el mític single de Shakira, mentre la gent, amb cara de fatiga per haver-se llevat aviat un diumenge al matí, esperen l'entrada triomfal de Chacón.

"Companys i companyes", diu una veu de fons deu minuts més tard, mentre apugen la música per animar el públic que amb tant pop espanyol s'havia endormiscat, "l'acte és a punt de començar". Lady Gaga sona a tot drap. La capital del Maresme, d'alcalde socialista, congregava avui ni més ni menys que Carme Chacón, Joan Rangel i Josep Borrell en un mateix escenari.

Els ovaris de Chacón

"Esteu una mica adormits", ha confirmat l'alcalde de Mataró, David Bote, després de preguntar a qui s'ha de confiar la presidència del govern i només s'escoltava algun xiuxiueig dient "a Pedrito". "A qui li encarreguem, a aquells que un dia diuen A i l'altre diuen B?", ha repreguntat Bote referint-se al partit de Pablo Iglesias.

"Quins collons que té aquella dona", ha assegurat l'alcalde que li deien ahir al mercat de la ciutat, parlant de Chacón, mentre l'auditori esclatava en aplaudiments. El hit de Shakira semblava com si sonés per segon cop. "És el que deia el Pedro, té uns ovaris...", ha conclòs.

Chacón a tort i a dret

"Allà tenim un que diu que mai li parlen de l'atur", ha explicat la cap de llista, Carme Chacón, referint-se al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. "Imagineu-vos si torna a repetir, imagineu-vos 100.000 persones més a l'atur", ha cridat, arrencant tota mena de comentaris del públic.

La socialista ha parlat poc, tan poc que segurament ha consumit més temps en abraçades, petons i salutacions als militants de l'auditori. Chacón ha deixat pas al líder del PSOE, Pedro Sánchez, des del plasma. "Tenim un convidat molt especial", ha avançat. Tothom s'esperava que sortís algú a l'escenari, però qui ha aparegut ha estat el secretari general del PSOE en una pantalla. Només uns minuts.

Chacón ha tornat a parlar al final de l'acte, exposant dades sobre educació i sanitat, tot recordant el seu pas per Miami i la seva preocupació pel model sanitari nord-americà. "No donem el vot a qui, potser, investirà Rajoy, ni a qui no pot canviar Espanya" ha dit dels partits de la 'nova política'.

Torna la democràcia censatària

"El dia 20 hi ha una batalla. La dreta, si pot, acabarà demanant la democràcia censatària. Però el 20 encara tenim el mateix dret tant el més ric com una persona aturada", ha reivindicat l'històric polític socialista Joan Rangel.

"El 'naranjito' és més neoliberal que el mateix Rajoy, i vol perpetuar la desigualtat", ha dit Rangel d'Albert Rivera, mentre l'auditori aplaudia esverat. "Qui s'estira en un sofà a fumar-se un puro –per poc diu porro– i proposa sense haver governat, és més traïdors fins i tot que la dreta, que té el seu model", ha conclòs, en una referència implícita a Podemos.

Borrell i el feixisme

"No es pot dir que no s'és ni de dretes ni d'esquerres", ha afirmat l'exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell, utilitzant una figura retòrica per dir que, ell, al mig de l'escenari, havia de donar per força l'esquena a algú. "I qui diu que puc mirar tothom –ha afegit– normalment és de dretes".

En un determinat moment, Borrell s'ha transformat en l'Eugenio per fer un acudit sobre Rajoy. Després, també de cop, ha canviat totalment el to per carregar contra Rufián: "Com es pot dir que Solé Tura era un feixista?". En aquest sentit, ha criticat les acusacions d'aquesta tipologia que es fan últimament per afegir, per exemple: "Ciutadans no és la nova Falange; representa un partit liberal, com tants d'altres a Europa".

"Engalipadors", ha repetit fins la sacietat Borrell per parlar dels arguments d'Oriol Junqueras i Artur Mas sobre el dèficit fiscal, la independència i les cartes adreçades als eurodiputats del Parlament Europeu. "Diuen que els lands alemanys el dèficit està limitat al 4% del PIB i, de moment, els mateixos alemanys encara no ho han trobat a la Constitució", ha conclòs entre les rialles del públic.

"No es pot arrossegar més pel fang per ser president", ha dit de Mas. "Primer es va quedar en mans d'ERC i, després, d'un grup anarquista. Va millorant, eh?", ha reblat per finalitzar una intervenció certament contradictòria entre la seriositat argumentativa que reivindicava i la crítica carregosa que ha llançat cap tot arreu.