El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, ha anunciat als aragonesos que li ha estat diagnosticat un càncer de còlon i que se sotmetrà a un tractament a partir de la setmana que ve. "El Govern d'Aragó, amb el seu president al capdavant, seguirà a ple rendiment, combatent la pandèmia i treballant per a la recuperació econòmica i social", fet que "no suposa cap heroïcitat", ha manifestat.

El president va haver de ser ingressat dimecres passat, 10 de febrer, en presentar un quadre febril i va quedar en observació per fer-li diverses proves, a través de les quals s'ha detectat la malaltia.

javier lamban - efe

Imatge: El president d'Aragó / Javier Lambán

A Lambán li van donar l'alta hospitalària aquest diumenge i aquest matí ha estat ell mateix que ha confirmat el diagnòstic en una compareixença en la qual s'ha mostrat disposat a "continuar assumint plenament" les seves funcions com a president del Govern d'Aragó.

El càncer de còlon

A Europa, el càncer de còlon és el segon més comú, amb aproximadament 500.000 casos nous cada any i amb taxes d'incidència més altes en homes que en dones. Les causes del creixement en el nombre de casos poden ser degudes a una vida més sedentària, als mals hàbits en la població, sobretot pel que fa a la dieta, amb un augment del consum del menjar processat i els greixos trans.

Per tant, els experts asseguren que, a més del cribratge, cal una gran campanya i conscienciació sobre la influència d'aquests estils de vida en la incidència de la malaltia, sobretot entre les persones més joves.

Un estudi recent de la Societat Nord-Americana del Càncer confirma l'esmentada tendència. En ell, els investigadors van concloure que l'edat mitjana a què se'ls va diagnosticar aquest tipus de càncer als pacients des del 1989 fins a principis de la dècada de 2000 va ser de 72 anys, però es va reduir a 66 el 2016.

En el cas de les persones de 50 a 64 anys, la taxa va augmentar en un 1% per any, però és que entre els menors de 50 la xifra avança a més del 2% per cent, unes xifres significatives. Les taxes de mortalitat també han variat segons el grup d'edat, i així com els pacients grans experimenten una disminució de la mortalitat, en els menors de 50 anys està creixent.

Imatge principal: Javier Lambán, president d'Aragó / Europa Press