Un dels punts que portava en el seu programa electoral el Partit Popular era l'aplicació immediata del 155 per "l'adequat exercici" de les competències en matèria d'educació o mitjans públics. De moment, no serà així si el PSOE ho permet. El Senat, la cambra alta per on ha de passar la seva aprovació, ha donat la majoria absoluta al PSOE: 122 senadors socialistes per 55 populars amb un 94% escrutat. La patacada del PP al Senat ha estat encara més forta que al Congrés ja que ha perdut 75 respecte les darreres eleccions del 2016. Així queda el recompte.

 

 

El PP tampoc ho podrà fer encara que sumés els de Ciutadans, que també marcava com a mesura prioritària el 155 a Catalunya "fins que s'assegurés el restabliment de la Constitució". Ciutadans n'ha obtingut tres amb la coalició Navarra Suma. El repartiment pràcticament bipartidista del Senat es dona pel seu sistema de votació. Així doncs, tampoc sumant totes les dretes, es podria restablir el 155.

Ara, la pilota està a la banda dels socialistes que tot i no portar en el programa el 155, cal recordar que sí va sumar-se amb el PP per la seva aplicació. El PSOE recupera una majoria absoluta després de la caiguda estrepitosa del 2016, on tan sols tenien 43. El partit d'Esquerra és tercera força al Senat amb 11 i Junts per Catalunya amb 2 senadors

Seguint la tendència del Congrés, també al Senat ha pujat la participació amb un 75%, un increment del 10% respecte l'any 2016.

participacio