El color del panorama polític pinta variat a partir del 20 de desembre. S'acaba l'etapa de la majoria absoluta i entren noves formacions al Congrés que renovaran els aires governamentals.

Així es pot extreure de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que s'ha presentat aquest dijous al matí, poc abans que es doni el tret de sortida de la campanya electoral, i que va ser realitzada entre el 27 d'octubre i el 16 de novembre a més de 17.000 ciutadans de l'Estat.

El PP, en minoria

El Partit Popular tornaria a guanyar les eleccions, però aquesta vegada sense majoria absoluta i hauria de pactar amb Ciutadans per poder governar. El partit liderat per Mariano Rajoy rebria un 28,6% dels vots i passaria dels 186 diputats que seuen ara a les cadires del Congrés a tenir-ne entre 120 i 128.

El PSOE també perd

Patacada pel PSOE que perd cinc punts més en relació amb l'última enquesta i n'obtindria entre 77 i 89 diputats dels 110 que té ara. A Catalunya, la formació liderada per Carme Chacón no triomfaria i podria arribar a perdre la meitat dels escons que ocupa en aquests moments (de 14 a 7 o 8).

C's se supera

Ciutadans entra amb força al Congrés dels Diputats fregant el PSOE i haurà de ser àrbitre. El partit d'Albert Rivera guanyaria quatre punts més que en el sondeig anterior i trauria entre 63 i 66 diputats.

Podemos i afins sumen

La formació liderada per Pablo Iglesias baixa respecte de les expectatives que hi havia, però les candidatures afins entren amb força i es segueix mantenint com a quarta força. Podemos obtindria entre 23 i 25 diputats, als quals se li haurien de sumar els dels partits afins, que representarien un total de 39 i 43 escons ocupats.

En Comú Podem tindria entre 10 i 11 diputats i seria primera força a Catalunya passant per davant de Convergència, ERC i C's. En Marea —el partit gallec afí a Podemos— tindria entre 5 i 6 i Compromís-Podemos-És el moment —de València— en trauria un.

DiL passa ERC

Democràcia i Llibertat sumaria 9 diputats i en perdria 6 en comparació amb els que té ara Convergència i Unió. ERC es quedaria amb 7 guanyant, així, 4 escons més que el 2011. I, com ja es pronosticava, la formació de Duran desapareix.

Altres

EH Bildu entraria amb 6-7 i el PNV es mantindria amb els 5 escons que té ara. Coalició Canària n'obtindria un.