El vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, ha deixat en mans de la senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá que acudeixi a declarar o no segons li ha proposat el jutge del cas Imelsa abans de decidir si envia una causa contra ella al Tribunal Suprem. El dirigent popular ha carregat a continuació contra el PSOE perquè actua "com a Torquemada" contra presumptes casos de corrupció dels populars però no amb el secretari general del partit a Galícia, José Ramón Gómez Besteiro, amb deu imputacions en dues causes judicials.

Maroto ha assegurat en roda de premsa que no coneixia la informació del jutjat valencià sobre Barberá i sobre la imputació del PP per blanqueig de capitals, assumpte del que ha assegurat no haver tingut informació abans de situar-se davant dels periodistes. 

El titular del jutjat d'instrucció número 18 de València que investiga el cas Imelsa ha ofert declarar a l'exalcaldessa i actual senadora Rita Barberá abans de decidir si eleva al Tribunal Suprem la causa oberta per blanqueig al grup municipal popular en el consistori, on n'hi ha 48 d'investigats i en la qual ha imputat el PP.

Participació en el blanqueig

La Fiscalia considera que hi ha indicis racionals de la participació en el blanqueig tant de Barberá com del diputat autonòmic Miquel Domínguez. Per aquesta raó demana el trasllat de la causa al Suprem, si bé l'instructor afirma que la instrucció s'ha de considerar "esgotada" abans de fer aquest pas.

En una interlocutòria d'aquest dilluns, el magistrat Víctor Gómez ofereix tant a Barberá com a Miquel Domínguez, aforat davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la possibilitat de comparèixer voluntàriament al jutjat per ser escoltats en relació amb els fets i la seva possible participació en ells "sense cap submissió a interrogatori" i manifestar el que considerin per a la seva defensa.

"Una decisió que ha de prendre ella"

En la seva compareixença davant els mitjans, Maroto s'ha limitat a respondre que si Barberá declara o no voluntàriament davant del jutge "serà una decisió que prengui ella", sense anar més enllà, en ser preguntat per l'opinió del partit. No obstant això, en les últimes setmanes, el PP va exigir reiteradament a l'exalcaldessa que donés explicacions públiques.

El dirigent popular ha dit que sobre els membres del partit decideix el Comitè de Drets i Garanties, que serà el que analitzi la informació ara en els mitjans de comunicació i decideixi. De moment, ha agregat, "no s'ha reunit" per l'assumpte Barberá.

I a continuació, Javier Maroto ha carregat contra un assumpte "greu", referent al PSOE, i un altre d'"extremadament greu", del PNB. Sobre el primer, ha censurat Pedro Sánchez i el PSOE per no actuar contra Besteiro fins que no se li obri judici oral (segons el codi ètic dels socialistes).

Quant al PNB, el dirigent popular ha recordat el cas de qui va ser el seu número dos a Àlaba, Alfredo de Miguel, a qui la Fiscalia li demana 54 anys de presó pel cobrament comissions il·legals, "el cas de presumpta corrupció més greu del País Basc".