El vicesecretari nacional de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha afirmat que seria "una infàmia" i un "menyspreu" a les víctimes del terrorisme que el Tribunal Constitucional (TC) permetés finalment a Arnaldo Otegi presentar-se com a candidat d'EH Bildu a lehendakari en les pròximes eleccions autonòmiques basques.

En declaracions als mitjans a Sant Sebastià, Casado, acompanyat del president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, ha assenyalat que Otegi "és un terrorista confés, una persona que el fet que hagi complert la seva pena no el fa innocent".

"És algú, no a qui l'hagin agafat en una herriko taberna repartint pasquins, sinó que va disparar a un company nostre, Gabriel Cisneros, intentant segrestar-lo, i que gairebé el mata; que va participar en el segrest d'un altre company nostre com Javier Rupérez", ha assegurat.

"Un terrorista que ha participat en actes terroristes"

Pel dirigent del PP, Otegi és un "terrorista que ha participat en actes terroristes i que, per tant, ha complert una condemna dels seus actes terroristes i dels seus intents d'homicidi i dels seus segrestos, però no ha complert aquestes penes accessòries que fan que no pugui tenir dret a sufragi passiu i que tampoc no pugui afrontar cap càrrec públic fins al 2021". Casado ha destacat a més que la Fiscalia de l'Audiència Nacional (AN) és el "tribunal especialitzat en delictes de terrorisme", així ho ha afirmat "clarament".

En aquest context, ha apuntat que el PP continua recordant que "per decència, per dignitat, per la memòria i la justícia de les víctimes del terrorisme, sobretot d'aquestes 300 víctimes, els responsables dels assassinats de les quals encara no han estat jutjats, per aquesta dignitat que tot Espanya, i en especial el País Basc, deu a les víctimes del terrorisme, Otegi no es pot presentar a res".

A més, ha opinat que, "en comptes de fer classes de democràcia i de presumpta separació de poders", el candidat d'EH Bildu a lehendakari hauria de "demanar perdó a les seves víctimes i a les de la violència etarra durant més de quatre dècades de deliri", perquè es puguin escriure les pàgines de la història "amb vencedors i vençuts".

Per Casado, seria "una infàmia, un menyspreu envers totes les víctimes del terrorisme que aquell que ha estat còmplice, que no ha condemnat els actes terroristes etarres, es presenti a unes eleccions a un Parlament que precisament la seva principal prioritat ha de ser escriure una història en què el terrorisme hagi abandonat els nostres carrers" i en què "la memòria a les víctimes continuï present".

Per això, ha instat Otegi que, en lloc de presentar-se a aquests comicis, demani "perdó a les víctimes" i exigeixi "als seus antics companys o als que encara empara que abandonin les armes d'una vegada per sempre".