Després de la patacada a les eleccions catalanes, en què va caure de 19 diputats a 11, el PP a Catalunya ha reaccionant lliurant una doble batalla: la de disputar a Ciutadans, més inexpert en la dinàmica parlamentària, el lideratge del bloc antiindependentista, i la de no deixar respirar a Junts pel Sí i la CUP marcant de prop cadascun dels seus moviments.

"Estem molt orgullosos d'haver marcat l'agenda política aquests dies", ha afirmat aquest matí, amb rostre triomfant, Xavier García Albiol. I és cert que els populars han aconseguit, d'una banda, condicionar les accions de Ciutadans, el PSC i fins i tot de Catalunya Sí que es Pot.

Com marcar l'agenda

El PP va voler fer-se visible inicialment fent signar a tots els seus diputats una proposta de reconsideració de la proposta de resolució independentista, encara que no tingués representació a la mesa.

 

Després va obstruir-ne tramitació en aquest òrgan, ajornant fins a l'últim moment la seva constitució com a grup parlamentari. D'aquesta manera es va guanyar el suport dels altres tres grups, que no tenien altre argument per a endarrerir la iniciativa independentista.

En el ple de dilluns, a més, el PP presentarà una esmena de substitució al text independentista, emparant-se en la Constitució i en l'Estatut, a fi d'escenificar de nou aquest lideratge i provar d'arrabassar la iniciativa a Ciutadans i al PSC.

A més, tota aquesta activitat ha afectat les accions dels independentistes, que han hagut de buscar també alternatives jurídiques que els permetessin portar la seva proposta al ple.

Tot plegat, a més, assegurant-se l'atenció dels mitjans de comunicació.

Consolidar el lideratge

El PP ha aconseguit relegar Ciutadans a un segon pla, i ha assumit un paper de protagonista. L'intentarà mantenir, "fent servir tot allò que legalment estigui al nostre abast", diu Albiol. És aquesta estratègia de bloquejar, obstruir i ser l'adversari més perseverant dels independentistes.

 

Tot plegat li podria permetre consolidar la seva imatge de partit tan decidit i dur com Ciutadans en la qüestió catalana (se li retreu el contrari des de fa una setmana) que li ha de donar bons resultats a les properes eleccions espanyoles del 20D.