El setmanari nord-americà Politico, que ara també compta amb una edició europea, es fa ressò avui del procés català. Ho fa després d'entrevistar el president Puigdemont durant la seva visita a Brussel·les de la setmana passada. "En la ment de Carles Puigdemont, Catalunya ja està surant lliure de la resta d'Espanya", així comença l'article del Politico, on també explica que el president veu les eleccions espanyoles com un factor que ja no és decisiu en el procés català.

En un article publicat a la seva web, expliquen que en el referèndum del 9 de novembre els catalans van decidir marxar amb un 80% dels vots, tot i que matisen que la participació va ser molt baixa per un "boicot" dels partits unionistes. A més, recorden que el Tribunal Constitucional, "encoratjat pel govern sortint de Mariano Rajoy", va invalidar aquest referèndum. Més tard, a les eleccions del 27 de setembre, on subratllen que la participació va ser molt alta, expliquen que els independentistes es van quedar amb un 48% dels vots, però que van aconseguir la majoria absoluta al Parlament.

Els periodistes que firmen l'article també asseguren que Madrid està decidit a mantenir el regne d'Espanya unit, perquè "té por" que si es produís un trencament amb Catalunya, això pogués portar a altres regions com el País Basc, Galícia o València a plantejar-se la independència.

Catalunya a la Unió Europea

Amb un català "adéu Europa", el Politico introdueix una part de l'entrevista amb Puigdemont on es tracten els dubtes sobre la permanència d'una Catalunya independent dins la Unió Europea. Puigdemont assegura que Catalunya "sortirà de la UE per una porta" però que "tornarà a entrar immediatament per una altra", perquè Brussel·les no voldrà perdre "una regió econòmicament poderosa i al cor de la cultura i les tradicions d'Europa".

"No veig cap raó per la qual Europa no ha de fer el mateix esforç que s'està fent per convèncer el Regne Unit de romandre a Europa", afegeix Puigdemont.