El PDeCAT concorrerà a totes les eleccions convocades els propers mesos -generals, municipals i europees- com a JxCat, segons ha informat aquesta nit la direcció del partit al consell nacional demòcrata, reunit a Barcelona. El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha explicat que el mes de juny, un cop superats els comicis es formalitzarà la confluència que ha de convertir JxCat en un "espai de trobada" del PDeCAT amb la Crida.

Els demòcrates ja disposen d'un òrgan de coordinació de la cúpula d'aquest espai que es reuneix setmanalment i que haurà de servir per organitzar aquesta articulació entre les diferents organitzacions.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha intervingut a través de videoconferència en el consell nacional per defensar que JxCat continua sent la "millor fórmula" i per demanar al PDeCAT que mantingui l'aposta per la unitat i per incorporar gent de fora del partit.

D'altra banda, la reunió del consell ha servit per constatar el malestar entre la militància demòcrata per la forma com es van desenvolupar les primàries que el partit va celebrar dissabte passat per escollir candidats a les generals. De fet, el mateix Bonvehí ha entomat una autocrítica i ha admès que no se sentia satisfet de com havien anat les assemblees, les quals ha lamentat que en la majoria de comarques no havien aconseguit la participació mínima exigible.

No ha estat l'únic. Diferent intervencions de membres del consell han criticat que la forma com es van convocar les primàries no van facilitar ni la presentació de candidatures ni la participació. De fet, el defensor del militant ha intervingut per explicar que havia rebut moltes queixes.

En el rerefons de les primàries de dissabte apareix el pols que viu el PDeCAT des de fa setmanes sobre l'estratègia a seguir a Madrid: d'una banda, la línia que havien anat impulsant en l'actual grup parlamentari els diputats Carles Campuzano, Jordi Xuclà i Ferran Bel amb Marta Pascal des del Senat, partidaris de negociar al Congrés les polítiques del govern espanyol; i de l'altre, el sector que representa Míriam Nogueras, disposat a assumir una política de bloqueig que obligui l'Estat a negociar amb l'independentisme.

En aquest pols, les primàries s'han acabat convertint en un intent de Campuzano, Xuclà i Pascal, que es van enfrontar amb Puigdemont al congrés del PDeCAT l'estiu passat i van perdre, de recuperar terreny davant del sector que representa Nogueras. Això no obstant, en el partit es dona per descomptat que les llistes de Barcelona, Lleida i Tarragona estaran liderades per presos, tal i com s'ha anunciat, i que ni Campuzano ni Xuclà optaran a renovar l'escó.

De fet, tot i que els noms que formaran part de la candidatura encara no s'han concretat i caldrà un nou consell aquest cap de setmana, aquest debat i l'estratègia que cal seguir a Madrid ha provocat un intens intercanvi de parers, en el qual han intervingut el mateix Campuzano, o el diputat de Parlament Lluís Puig, enfront de membres del consell que han defensat la línia política de Puigdemont i la necessitat de renovar les llistes. Entre aquests darrers ha pres la paraula un estret col·laborador de Puigdemont, Joan Maria Piqué, l'alcalde de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra, i el senador Lluís Cleries.

La intensitat del debat ha acabat fent saltar espurnes amb la presidenta del consell, Mercè Conesa, que ha volgut intervenir des de la presidència la qual cosa ha generat crítiques entre els assistents.