El Parlament ha decidit presentar al·legacions contra la providència del Tribunal Constitucional que suspèn la declaració independentista pactada entre Junts pel Sí i la CUP després d’admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol. Així ho ha decidit la Mesa del Parlament per una majoria de cinc membres i amb el vot en contra dels representants de PSC i Ciutadans. Les al·legacions s’hauran de presentar abans de divendres quan acaba el termini legal.

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, ha explicat que les al·legacions aniran en el sentit de defensar l’impuls polític de qualsevol Cambra parlamentària”. “No pot ser que un òrgan jurisdiccional aturi aquest impuls polític d’una assemblea legislativa”, ha advertit.

Corominas ha recordat que fins al 2013, en què es va actuar contra la declaració sobiranista del Parlament, la doctrina del TC avalava aquest criteri. Així mateix, ha assenyalat que la resolució està avalada pels programes electorals amb què es van presentar Junts pel Sí i la CUP a les eleccions.

C's i CSQP

El vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo Saavedra, de Ciutadans, ha argumentat el seu vot en contra del recurs recordant que el seu grup considera que la resolució està fora de l’ordenament jurídic i per tant està d’acord amb la decisió del Tribunal Constitucional.

La Mesa també ha admès, per unanimitat i a petició de Catalunya Sí que es Pot, demanar als serveis de la Cambra l’elaboració d’un informe sobre les conseqüències de la resolució que van impulsar JxSí i la CUP en l'anomenat ple de la desconnexió.

El Parlament ha decidit seguir el procediment establert tot i que el punt vuitè de la resolució qüestiona el compliment de les normes que emanin del Tribunal Constitucional.

(FOTO: Forcadell i Corominas anant a una reunió de la Mesa / SERGI ALCÀZAR)