El Parlament basc debatrà aquest dijous, a iniciativa d'EH Bildu, si dóna suport a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que seran jutjats a partir del proper 6 de febrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la celebració de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Per la seva part, el PSE-EE hi ha presentat una esmena a la totalitat -és l'únic grup que ha esmenat la iniciativa-, en la qual es reconeix que hi ha "un problema polític i de convivència" a Catalunya, que ha de ser "resolt pels representants elegits pels ciutadans per un procediment de negociació, pacte, tramitació i aprovació amb el màxim consens, seguint les normes i els procediments juridicolegals vigents".

Malgrat que els socialistes mantenen un acord de govern amb el PNB, en ell s'especifica que en aquesta qüestió els socis de l'Executiu mantenen les seves pròpies posicions.

Per això, el partit dirigit per Idoia Mendia ha presentat aquest text, amb un plantejament semblant a la que defensa sobre la possible reforma de l'Estatut a Euskadi, a fi que es reflecteixi aquesta posició particular del grup socialista, segons han informat Europa Press fonts parlamentàries.

La proposició no de llei presentada per EH Bildu, que es votarà en primer lloc en el ple de la Cambra, es trobarà amb el rebuig del PP, mentre que el PNB i Elkarrekin Podemos encara no han revelat quin serà el sentit del seu vot.

"La consulta al poble"

En la seva iniciativa, la coalició sobiranista reclama que el Parlament basc mostri el seu suport a Artur Mas, a Joana Ortega i a Irene Rigau, perquè no "es pot encausar el compromís i l'obligació que tenen els representants de la societat de consultar el poble". "Consultar no pot ser delicte", assegura.

En aquest sentit, pretén que es faci una crida "al Govern d'Espanya perquè segueixi el camí que va emprendre el Govern britànic a Escòcia perquè Catalunya, Euskal Herria o qualsevol altre poble que així ho volgués, pugui decidir lliurement el seu futur en funció únicament de la voluntat de la ciutadania".