Quan ja han passat 50 dies de les eleccions del 26-J, la pressió sobre els socialistes espanyols per permetre la investidura del popular Mariano Rajoy, va a més.

Aquest dilluns, el diari El País –tradicional altaveu mediàtic del PSOE– demana en el seu editorial que els socialistes s’avinguin a permetre que Rajoy superi la investidura. És a dir, que canviïn el sentit del seu vot i passin del 'no', a l’abstenció.

“El PSOE no pot ser responsable d’un bloqueig que torni a traslladar els espanyols una responsabilitat que correspon als diputats escollits el passat 26 de juny”, apunta el text que afegeix que "els principals líders socialistes han entrat en un silenci còmplice i igualment irresponsable des de fa setmanes".

Catalunya i el “populisme”

L’editorial argumenta que “la decisió del Parlament de Catalunya d’avançar en el full de ruta cap a la secessió, impulsada, entre d’altres per l’antiga CDC”, fa més que necessari que Espanya tingui un govern immediatament.

“Per si no sobraven ja evidències de la voluntat rupturista d’aquest partit, aquest pas impedeix qualsevol tipus de diàleg amb els independentistes catalans, als quals Sánchez situa entre les dretes amb les quals Rajoy hauria de pactar”, apunta.

El text encara subratlla un segon motiu: “Ha acabat d’esfumar-se la inquietant opció de buscar vots entre l’esquerra populista i els nacionalistes per aconseguir una investidura del líder socialista”.

Després d’enterrar Pedro Sánchez, el rotatiu espanyol recorda que –amb el possible acord entre C’s i PP– només es necessitarien 11 abstencions “perquè es formés govern després de 10 mesos d’interinitat”.

“En aquestes circumstàncies, al PSOE li correspon fer política. Ha arribat el moment de pronunciar-se i no hi ha opció de seguir arrossegant els peus de forma irresponsable”, conclou.

El lloc del PSOE és l’oposició

L’editorial també envia el PSOE a l’oposició: “Urgeix el debat intern i un canvi de postura al PSOE. Abstenir-se no és donar suport a un govern de Rajoy sinó permetre la governabilitat i passar a l’oposició (el lloc on els espanyols han situat els socialistes) per iniciar des d’allà la reconstrucció del partit”.

Sorpresa al Govern

La duresa de l’editorial del diari del grup Prisa ha generat reaccions. Una de les més matineres ha estat la del conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha exclamat: “Ja ho hem vist tot”.