El diari El País, fins ara alineat amb l'estratègia de l'Estat davant el procés sobiranista, ha publicat avui un contundent editorial desqualificant la línia que segueix el govern espanyol en aquesta crisi i no ha estalviat crítiques al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El rotatiu, però, no circumscriu els seus atacs al ministre sinó que carrega contra tot el govern i especialment contra el president, Mariano Rajoy, i reclama una actuació més enèrgica. Arriba a titllar "d'indignant" el comportament de l'executiu.

"La política de l'Executiu segueix absent en la resolució del desafiament català i la seva actitud només promet empitjorar la situació. Ha parlat quan havia de callar i s'ha mantingut en silenci quan la Mesa del Parlament ha decidit atorgar tots els drets a Puigdemont encara que segueixi fugit. Va tenir l'oportunitat (com la resta dels partits constitucionalistes) de revocar la resolució i no ho va fer. En aquesta gravíssima crisi suma massa despropòsits", assenyala l'editorial.

El text, que porta el significatiu títol de Govern maldestre, parteix del convenciment que "a la inacció s'hi suma la imprudència de Montoro sobre la causa del procés" i el fet que la judicialització ha estat un fracàs. Al seu entendre, l'actitud del govern de Mariano Rajoy respecte a l'estratègia judicial contra el procés "és indignant" perquè l'executiu ha carregat de forma sistemàtica el pes de la gestió del "desafiament independentista català" a la Justícia. "És per tant el principal responsable de la judicialització d'aquest gravíssim problema que, tal vegada, la política podria haver desactivat si s'hagués actuat a temps. Ara en canvi quan la inexorable maquinària de la Justícia està en marxa, aquest mateix govern segueix passiu davant del problema mentre fa declaracions que es confonen i entorpeixen la feina dels magistrats", es queixa.

El País reconeix que la Justícia espanyola està patint un fort desgast a l'exterior, perquè l'independentisme ha aconseguit "redoblar l'interès pel procés a Bèlgica, Suïssa, el Regne Unit i, sobretot, Alemanya". En aquest context es queixa que Montoro hagi assegurat que no hi va haver malversació, "sembrant els dubtes sobre el Tribunal Suprem espanyol". "Imperdonable", afegeix. Considera que s'ha produït una "imprudència" del ministre i una "evident falta de coordinació governamental".