El Nacional publicarà a partir del proper dimecres 6 de desembre una enquesta continuada amb la projecció de percentatge de vots i escons de les eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al proper 21 de desembre. El sondeig, elaborat per l’empresa Feedback, està concebut com un tracking amb entregues successives que s’anirà actualitzant en la campanya electoral.

El diari oferirà als lectors el percentatge de vot estimat i l’atribució d’escons en el proper Parlament de Catalunya a partir d’una mostra de dades obtingudes en el dia a dia de la campanya. Aquest sistema permet fer-se una idea molt més acurada de l'orientació de les preferències dels electors davant la cita amb les urnes i detectar millor les petites o grans variacions que s'hi van produint. Una informació que esdevé clau en un escenari tan complex com el de la campanya i les eleccions del 21-D.

El Nacional publicarà les dades referents al total de Catalunya i també de les quatre demarcacions (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) així com l’evolució del vot estimat en les diverses entregues del sondeig. Les primeres dades es publicaran els dies 6, 8 i 10 de desembre i hi inclourà el treball de camp amb enquestes telefòniques realitzades fins a les 16 hores del dia anterior. L'empresa Feedback a la qual El Nacional ha encarregat el treball està dirigida pel professor Jordi Sauret i té una dilatada experiència en processos electorals. Així, va ser responsable del Racòmetre de Rac-1 durant els anys 2006 al 2012 i dels treballs de camp d'enquestes per a La Vanguardia entre 2012 i 2015, a partir d'aquella data el diari del Grup Godó va encarregar les seves enquestes a l'empresa GAD3 de Narciso Michavila, responsable també de les enquestes del diari ABC i germà de l'exministre del PP José María Michavila.

Les enquestes elaborades amb mostres diàries són una de les eines d’estudi de l’evolució de les tendències electorals que usen els partits o les institucions per orientar les seves estratègies. I les incògnites que acompanyen les eleccions del 21-D encara les fa més imprescindibles.

Les preguntes clau

Així, aconseguiran els partits independentistes ampliar o mantenir la seva majoria obtinguda a les eleccions del 27 de setembre del 2015? O, per contra, perdran l'hegemonia parlamentària a mans del bloc unionista —que ha defensat l'aplicació del 155— i els denominats comuns? Rendibilitzaran els independentistes les llistes separades, després d'haver decidit no repetir l'experiència de Junts pel Sí? Serà ERC la primera força de la nova Cambra, com preveuen les enquestes publicades fins ara, o bé Ciutadans la superarà com apunta el CIS? Podrien obtenir la presidència de la Generalitat Cs o el PSC? 

Les properes eleccions al Parlament són sens dubte les més transcendentals que se celebren des de 1980. La suspensió de l’autonomia amb l’article 155 de la Constitució, la convocatòria dels comicis per part del president del govern espanyol i la situació dels membres del Govern, el president, el vicepresident i els consellers exiliats i empresonats, dibuixen un marc d’excepcionalitat i imprevisibilitat electoral inèdit. L'enquesta d'El Nacional vol aportar-hi una mica de llum a tot plegat.