El Círculo Ecuestre és una mena de club d’inspiració britànica que ocupa una magnífica cantonada de Balmes/Diagonal. Qualsevol esperaria trobar-hi abans Phileas Fogg apostant que fa la volta el món en 80 dies, que a Gabriel Rufián garantint la independència en 18 mesos. Segurament per això, Esquerra no ha enviat el seu cap de llista al tradicional dinar amb candidats que organitza aquesta entitat. Tampoc hi ha destinat Joan Tardà. La palleta més curta li devia tocar al jutge Vidal. I allà ha anat l’home a vendre la bona nova de la independència.

En acabar el dinar, el jutge ha fet una exposició sobre les seves propostes per tancar el Senat o reduir-lo, per fer una Constitució catalana que millori el funcionament de la justícia, i s’ha referit al seu cas particular i a la sentència que li ha caigut per haver-se dedicat a escriure una constitució els caps de setmana. Però això no era el que interessava els assistents. I en el torn de preguntes ha quedat clar.

Acord imminent JxSí-CUP

Ha començat el president del Cercle, que ha revelat que durant el dinar els havia anunciat un acord imminent entre Junts pel Sí i la CUP i ha demanat detalls.

Tot seguit, se li ha preguntat com pot ser que JxSí i la CUP –“que no podem oblidar és un partit antisistema i anticapitalista”– tanquin un acord en què queden “fora” moltes “faccions de la societat”, com “Foment, el Cercle, els exvotants d’Unió o la burgesia de Catalunya”.

Les intervencions anaven caient en cascada. Que la independència seria un desastre des del punt de vista econòmic –“menys pels qui tenen els diners a Andorra”–, que un Estat independent estaria basat en la insolidaritat i l'egoisme respecte a la resta de l’Estat; una felicitació per la iniciativa de dissoldre el Senat –on de fet no hi hauria d’anar ERC o en tot cas cobrar i no anar-hi– i la pregunta: com es pot pretendre fer la independència sense una majoria clara? Qui va ser responsable de l'Once Miguel Duran –que l’ha convidat a dinar a veure si convenç un “españolazo” com ell (es defineix en la seva condició de “catameño”)– li demana si no creu que Mas s’ha ficat en un carreró sense sortida, i si no hagués estat “més català” deixar una escletxa per “on poder negociar”. I la darrera pregunta: “què faria si després de dictar una sentència desfavorable li diguessin que no estan a favor?”.

En el torn de respostes, Vidal ha deixat clar que s’ha avançat més en les negociacions “en els últims tres dies que ens els últims tres mesos” i que l’acord és molt probable. “Confio que sigui abans del dia 20”, ha reblat tot ironitzant que el dia 19 és jornada de reflexió, però no està prohibit que hi hagi acord polític.

Pla de xoc de 20 mesures

Aquest pacte, ha explicat el jutge, passaria per una presidència encapçalada per Artur Mas i un pla de xoc social de vint mesures, algunes de les quals es podran aplicar de manera immediat però unes altres no es podran implementar fins que Catalunya sigui un Estat o disposi dels seus recursos. En aquest punt ha assenyalat en concret la renda mínima de 1.000 euros mensuals –“a vostès no els ha de preocupar massa”–, i el pagament immediat de tot allò que obliga la llei de la dependència del Govern espanyol. “Qui digui que es pot fer a partir del gener de l’any vinent, no els diu la veritat, perquè és impossible. Catalunya no té ni els recursos ni les competències per fer-ho”, ha reblat.

Vidal ha explicat per quina raó també a la burgesia que està dins del Círculo li interessa que el pla de xoc funcioni, fins i tot per l’efecte que pot tenir en la reactivació de l’economia. “No és el mateix viure al Clot o a Pedralbes”, però “segur que tothom vol viure en un país digne”.

Per a la resta, el jutge, que ha admès que no li va agradar el resultat del 27S, també tenia la resposta clara: "Si Catalunya és o no independent no ho decidirem jo ni vostès, ho decidiran els ciutadans amb el seu vot d'aquí un any i mig". Fi del debat.